S poletjem prihajajo plakati in katalogi s fotografijami nasmejanih, ravno prav porjavelih manekenk, ki se jim vsa telesna maščoba kopiči izključno na popolnem oprsju. Vsekakor pohvala oglaševalcem, še prej fotografom in retuširanim fotografijam, ki nas za hip zavedejo, da bomo tudi same letos del te popolne morske zgodbe.

Študija, ki so jo opravili v Ameriki, pravi, da večina žensk v majhnih kabinah pod zelo kruto lučjo doživi že prvi stres, ki je morda celo nekoliko večji, kot ko na svojo zadnjico vlečejo za številko premajhne kavbojke. Očitno arhitektom in strokovnjakom za notranjo opremo še ni jasno, kako močno na samopodobo, ki je v poletnih časih že praktično na točki ničelne tolerance, vplivajo pogoji, ki jih imajo v kabinah.

Poudarite, kar je prijetno za oko

Prav je, da si že pred nakupom novih kopalk priznamo, da ne glede na ceno in model dveh koščkov elastičnega blaga ne bomo videti kot Victorijini angelčki Candice Swanepoel, Lily Aldridge, Lais Ribeiro in Nadine Leopold. Z izjemo tistih nekaj deklet na svetu, ki, če jim verjamemo ali ne, nimajo nikakršnih težav s samopodobo, se večina dam vedno znova s povešenimi rameni in dolgim obrazom ter praznih rok vrača iz trgovin in na koncu dan pred odhodom na dopust z obešalnika v trgovini brez pomerjanja pobere, kar je ostalo, ali pa si v potovalno torbo spet potlači razvlečene, razbarvane stare črne bikinke.

Vendar pa lahko z nekaj nasveti kljub vsemu svoje žensko telo, z oblinami ali brez njih, naredite prijetno na oko. Liscini strokovnjaki stojijo za svojimi modeli kopalk in pravijo, da lahko razkošje svojih oblin ujamete v kopalke, ki bodo preoblikovale postavo, stisnile, kar je treba, skrile, česar ne želite izpostaviti, in poudarile tisto, na kar ste ponosne. Nekaterim pristajajo močne barve, drugim enodelne kopalke. »Kopalke Lisca in Cheek by Lisca tudi to sezono navdihujeta poletna svežina ter živahnost barv in vzorcev. Prevladujejo energična zelena, oranžna, mint in fluorescentno rožnata barva, tudi glamurozna črno-bela kombinacija in različni svetleči poudarki. Modni so materiali 'laser cut', ki imajo v sebi prefinjeno izrezane luknjičaste vzorčke, pa tudi draperije, ki bogatijo kopalke,« nam je o letošnjih trendih povedala Maja Ratajc iz Lisce. Ponovno so tu motivi iz narave, predvsem atraktivni vzorci zebre in tiski palm ter eksotičnih rastlin, ki v kontrastnih barvah ustvarjajo sproščen poletni videz. V Liscini kolekciji te motive najdemo na kopalkah, poletnih oblekah, natikačih, brisači, torbi za na plažo. V kolekciji najdemo tudi zanimive modele, ki se lahko nosijo na več načinov. Tako lahko določene modrčke zavezujete na več načinov, prav tako lahko na primer iz parea pričarate več modnih poletnih videzov.

Deska, hruška ali jabolko

»Pomerite več modelov, kdo ve, morda izberete barvo ali model, za katerega ste bile prepričane, da vas ne pristaja. Svojo samozavest in odlično počutje pa nadgradite še z modno in udobno obutvijo ter nepogrešljivo torbo, v katero boste poleg kopalk, kreme in brisače stlačili še odličen roman,« so nam zaupali recept za brezskrbno lenarjenje na plaži. Če imate atletsko postavo in je torej obseg prsi in bokov enak, so za vas primerne brazilke, hlačke s širšim spodnjim delom. Modrček naj bo klasičen, z naramnicami, ki bodo optično zožile ramena. Za nekaj več ženstvenosti pa bo poskrbel nežen, tudi cvetlični vzorec.

Zapeljivim hruškam se dopušča velika izbira modelov kopalk. Primerne so enodelne kopalke s čipko in vezeninami ali pa majhnimi pikčastimi vzorci. Prav tako lahko ženske s takšno postavo zablestijo v enodelnih, ob straneh izrezanih kopalkah. Tudi dama, katere postava spominja na jabolko, bo lahko samozavestno paradirala po plaži. Morda lahko izbere kopalke z modrčkom, ki se zavezuje ali zapenja za vratom, kar omili videz širokih ramen. Hlačke pa naj bodo model panty, ki vas bodo v bokih ravno prav razširil in tako ustvaril skladnejšo postavo. In če mislite, da vaša zadnjica ni del vašega telesa, včasih zadošča, da zgornji in spodnji del kupimo v različnih konfekcijskih številkah. Večjo zadnjico lahko skrijejo tudi kopalke z visokim pasom, primerne pa so tudi kopalke s trakovi ob strani, zavezane na bokih in ne višje.

Moški bodo izstopali v živih barvah

Pri moških kopalkah pa je praktično modno vse, še vedno pa je pomembno, da moški izberete takšne kopalke, ki vam najbolje pristajajo in vašo postavo predstavijo v odlični luči. Saj veste, na kaj mislimo. Tudi moški morajo za svojo izklesano postavo trdo delati, zato tudi sami pogosto opazijo pomanjkljivosti, ki jih kopalke, hočeš ali nočeš, ne prikrijejo. »Trendi v moških kopalkah gredo v vse bolj oprijete hlače, ki imajo kratke hlačnice, ali pa so kopalke v nožnem izrezu celo bolj izrezane. Na drugi strani pa je močan srfarski stil, pri katerem kopalke spominjajo na kratke hlače. Hlačnice so tu širše in segajo nekje do sredine stegna,« pove Maja Ratajc, ki pri izbiri modela svetuje, da moški izbere kopalke, v katerih se bo počutil samozavestno. »Če ne želite izstopati in če nočete nečesa poudarjati, izberite nevtralne barve in kroje. Sicer pa imate na voljo tudi žive barve in ekstravaganten kroj.«