Pričakovanje novega družinskega člana je ena najlepših življenjskih izkušenj in prav je, da noseča ženska še vedno želi ostati ženstvena, modna in zapeljiva. Danes ni neobičajno, če srečate nosečnico, ki ima oblečene zelo ozke kavbojke v kombinaciji z oprijeto majico ali pa kratko obleko, ki z okrasnim trakom, zavezanim pod prsmi, še bolj poudari njen zaobljeni trebušček.

»Nosečnice danes s ponosom pokažejo svojo nosečniško postavo. Oblečejo lahko prav vse, kar so rade nosile pred zanositvijo, le da so kroji oblačil prilagojeni spreminjajočemu se telesu – vendar le toliko, kot je potrebno, da oblačila ostanejo udobna,« poudarja lastnica mladega družinskega podjetja Bambini, ki v svojih štirih istoimenskih trgovinicah v Sloveniji ponuja otroška oblačila blagovne znamke Name it in nosečniška oblačila blagovne znamke Mama Licious Andreja Škripec Maksimović.

Oblačila za modno ozaveščene nosečnice in mamice

Gre za nosečniška oblačila, namenjena rastočim trebuščkom, in oblačila za doječe mamice, ki so modno ozaveščene in urbane ter stavijo na trpežne materiale in predvsem udobne kroje. Nosečniška oblačila kupujejo nosečnice same, velikokrat v družbi partnerjev ali prijateljic, medtem ko sorodstvo običajno kupi oblačila za prihajajočega družinskega člana iz kolekcije za novorojenčke.

In kakšne so letošnje modne smernice glede oblačil za zaobljene trebuščke? »Nosečniška oblačila blagovne znamke Mama Licious, ki letos praznuje deseto obletnico obstoja, so letošnjo pomlad precej modro obarvana, tudi v kombinaciji z rdečimi in rožnatimi odtenki ter vedno priljubljeno belo barvo. Vzorci so lahko romantično rožnati, razigrano pikasti ali mornarsko črtasti, zelo modne pa so tudi mehke čipke, ki nosečnico naredijo še bolj ženstveno,« odgovarja sogovornica. Pravi, da se nosečniška oblačila ne razlikujejo toliko od običajnih. Na Danskem, od koder je Mama Licious, nosečnice prisegajo na večno črno, tudi v kombinaciji s sivo in belo, ter si na splošno želijo manj barv.

V koraku z modo, vendar nikoli na račun udobja

Nosečniška oblačila morajo ponujati dovolj prostora za rastoči trebušček. Nosečnica se mora v njih počutiti udobno, materiali morajo biti zračni in prilegajoči se ter prijetni na otip. Vse to je seveda zelo pomembno tudi pri oblačilih za dojenje, saj so ta v neposrednem stiku tudi z novorojenčkom.

»Vsi modeli kavbojk v naših trgovinicah, ki so različnih krojev, naj bodo oprijete, spodaj zožane ali klasične, zaradi visokega bombažnega pasu ponujajo dovolj prostora rastočemu trebuščku. Pri hlačah je možnost nastavitve širine pasu, zaradi česar je vedno ravno prav širok, da nosečnice ne tišči. Veliko naših strank nam tudi po porodu, ko pri nas izbirajo oblačila za dojenje in za svoje najmlajše člane, poroča, da nosečniške kavbojke, kupljene pri nas, nosijo tudi v času po porodu, dokler se trebušček ne povrne v stanje pred nosečnostjo,« zaupa Andreja Škripec Maksimović. Ugotavlja, da večina nosečnic najpogosteje izbere (vsaj ene) dobre kavbojke, pajkice, nekaj majic in obleko ali krilo. »Odlično krojene, vedno modne kavbojke, ki jih lahko v kombinaciji s preprosto majico nosečnica nosi čez dan, z elegantnejšo bluzo za v službo, zvečer pa se v kombinaciji z glamuroznim zgornjim delom spremeni v večerno garderobo, so vselej dobra izbira.« Zelo prodajani so tudi majice, puloverji, obleke za dojenje, od čisto preprostih do tistih elegantnejših. »Danes ni nič takšnega, če mamica doji v javnosti. Ta oblačila ji omogočajo, da je v njih tudi med dojenjem bolj sproščena, saj lahko diskretno pristavi otroka k prsim, ne da bi si morala privzdigniti majico in pri tem pokazati polovico trebuha in hrbta. Pri tem prsi ostanejo zakrite,« poudarja dvakratna mamica.

Priljubljena spletna prodaja

Nosečniška oblačila niso dražja od običajnih, ki jih je ženska nosila pred zanositvijo. Res pa je, da se nosečniška oblačila nosijo krajši čas od običajnih oblačil in imajo morda zato sloves dražjih oblačil. S skrbno izbranimi kosi se lahko nosečnice izognejo tudi temu, saj je marsikatero nosečniško oblačilo ukrojeno tako, da ga lahko nosijo tudi po porodu, kar precej podaljša rok uporabe. Čedalje bolj je priljubljena tudi spletna prodaja nosečniških oblačil, ki v današnjem hitrem tempu časovno precej razbremeni bodoče mamice. Še posebno tiste, ki ne živijo v večjih mestih in se morajo po nakupe odpeljati več kilometrov stran.

»Tako nosečniška kot otroška oblačila v naših štirih trgovinicah ponujamo tudi v spletni trgovini www.bambini.si. Stranke se, ko enkrat preizkusijo kakovost naših oblačil, spoznajo kroje in materiale ter velikosti, lažje odločijo za nakup prek spleta in se vračajo k nam. Še vedno pa naštejemo največ nosečnic, ki zelo rade pridejo v naše trgovinice ter se prepustijo postrežbi naših svetovalk, skupaj z njimi izberejo kombinacije, otipajo materiale, primerjajo barve in motive. Pravzaprav je tudi kar precej takih, ki si našo ponudbo ogledajo v naši spletni trgovini, potem pa pridejo v naše trgovinice in tam izberejo oblačila zase ali za svoje otroke,« za konec doda Škripec-Maksimovićeva.