Komaj je končal snemanje filma Obalna straža, ki so ga posneli po istoimenski kultni seriji iz 90. let prejšnjega stoletja – le kdo se ne spomni znamenitih enodelnih rdečih kopalk ali prsate Pamele Anderson ali še najbolj nje v njih –, že je igralec Dwayne Johnson - The Rock oboževalce na instagramu razveselil s fotografijo iz fitnesa in pripisom, da že nabira mišice pred začetkom snemanja novega dela filmske sage Hitri in drzni. Že osmega v franšizi. In četrtega, v katerem bo igral sam.

Jekleni rekorder

Dvomov ni več: Fast 8 bo v kinematografih že aprila prihodnje leto, številne ljubitelje jeklenih konjičkov pa verjetno še bolj kot Rockove ali mišice Vina Diesla ter dejstvo, da bo to prvo nadaljevanje Hitrih brez bržčas prve zvezde franšize, v prometni nesreči tragično preminulega Paula Walkerja, zanimajo ravno – jekleni konjički. Ugibanja in namigovanja, kateri se bodo tokrat znašli na velikem platnu, so že v polnem zamahu, predvsem pa vprašanja, ali bo med njimi znova tudi najslavnejši – dodge charger letnik 1970.

Zakaj najslavnejši? Zato, ker so ga s tem nazivom pred časom enoglasno okronali ljubitelji filmske serije, ki počasi že dobiva status kultne. Ali drugače: kdor pozna te filme, ki so vendarle zasloveli zaradi avtomobilov in avtomobilskih dirk, pozna ta avto. Avto, ki je že v prvem delu iz leta 2001 dobil ključno vlogo, od trenutka, ko ga je Dominic Toretto (Vin Diesel) v garaži svoje hiše »predstavil« Brianu O'Connerju (Paul Walker) in razkril njegovo ozadje. Toretto takrat v že kar mističnem vzdušju pove, da premorejo te ameriške mišice neverjetnih 900 konjev moči in držijo rekord dirkališča v Los Angelesu, na katerem je njegov oče z njim četrtino milje prevozil v vsega devetih sekundah, doda pa tudi, da sta ga sestavila prav skupaj z očetom, ki je nato izgubil življenje na dirki, zaradi česar ga sam noče voziti, ker ga je – strah. Še bolj pa charger (mimogrede, njegovo značilno puhalo na prednjem pokrovu je lažno) zaslovi ob koncu filma, ko ga je Toretto vseeno prisiljen spraviti iz garaže na cesto in ko se v praksi udejanjijo vse njegove prej opisane lastnosti, a kaj, ko nato z njim oplazi nasproti vozeči tovornjak, zaradi česar ga nekajkrat obrne in konča razsut. A to seveda še ni njegov konec...

Šest chargerjev za en film

Obnovljeni dodge charger se v Hitre in drzne znova vrne v četrtem delu, zgodba o njegovi vrnitvi pa pravi, da je zanj, ko ga je zaradi bega pred policijo pustil v razbitinah, poskrbela Torettova spremljevalka Letty (Michelle Rodriguez) in se lotila popravila. Tudi v tem delu doživi popolno uničenje, a se že ob koncu filma pojavi novi charger, pomembno vlogo pa odigra tudi v petem delu, ko druščina z njegovo pomočjo reši Toretta iz zaporniškega avtobusa. Za ta film je produkcijska ekipa porabila kar šest različnih chargerjev, ker pa so ti avtomobili precejšnja redkost in je bilo težko dobiti lepo ohranjene, so kupili šesterico v praktično nevoznem stanju in jih predelali, da so bili videti kot novi. V za zdaj zadnjem, sedmem delu se charger najprej pri divji vožnji pojavi kot predelani terenec, nato pa še v originalni obliki – in še enkrat konča v razbitinah, ko poleti z vrha parkirne hiše.

Kdaj prvi, originalni dodge charger, ki ga je Toretto sestavil s svojim očetom, konča življenjsko pot, v filmu ne razkrijejo natančno, so pa vsi chargerji, ki se pojavljajo, »enaki« – tisti legendarni, letnik 1970, kar je zadnje leto, ko so izdelovali drugo generacijo tega avtomobila. Njegova značilnost, po kateri je bil prepoznaven na prvi pogled, je bila kromirana obroba sprednjega dela maske, realna, ne filmsko predelana različica tega avtomobila, pa je imela v različici R/T 425 konjev, do hitrosti 100 km/h je pospešila v 5,8 sekunde in popila kar 23 litrov bencina na 100 kilometrov.