Septembrske volitve za naslednika s korupcijskimi škandali omadeževanega Michela Platinija na čelu Evropske nogometne zveze (Uefa) so vroča tema med vodilnimi evropskimi nogometnimi funkcionarji. Razprava o možnih kandidatih je potekala tudi ob robu finala lige prvakov v Milanu, kjer je podpora zrasla predsedniku slovenske zveze Aleksandru Čeferinu, poroča španski športni dnevnik Mundo Deportivo.

Kandidaturo za novega predsednika Uefe je doslej uradno najavil le Nizozemec Michael van Praag, ki večjih možnosti za izvolitev nima. Čeferin za zdaj še ni komentiral namigovanj o kandidaturi, po poročanju španskega časnika s sedežem v Barceloni pa ima že zagotovljene glasove skandinavskih in vzhodnoevropskih držav. Pričakovati je, da bi ga zaradi prijateljskih vezi podprli tudi balkanski predstavniki. Uefa bo prijave zbirala do 20. julija, volitve pa bodo izvedli 14. septembra v Atenah.

Med najresnejšimi kandidati za šefa največje evropske nogometne organizacije se v javnosti sicer pojavlja ime znanega španskega funkcionarja Angela Villarja, ki pa se še ni odločil, ali bo vstopil v tekmo za visok položaj. Po informacijah Munda Deportiva bi lahko zgolj Villar preprečil veliko zmagoslavje Čeferina, Španci pa obenem ne izključujejo možnosti, da bi se Villar naknadno priključil Čeferinovi številni koaliciji podpornikov. To bi skorajda že pomenilo, da bi Evropsko nogometno zvezo do marca 2019 vodil znani slovenski odvetnik.

Dodajmo, da bo novi predsednik Uefe postal tudi podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki jo od letos vodi Gianni Infantino.