Medtem ko se 24 evropskih reprezentanc pripravlja na prvenstvo stare celine, bo slovenska vrsta po neuspešnem zaključku kvalifikacij sezono sklenila s pripravljalnima tekmama proti Švedski 30. maja v Malmöju in Turčiji 5. junija v Stožicah. Ugledna tekmeca sta prav tako udeleženca prihajajočega evropskega prvenstva, ki ga bodo v Franciji slovesno odprli 10. junija.

Slovenija izboljšuje stanje duha

Tekmi proti Švedski in Turčija bosta za Slovenijo zadnji test pred jesenskim začetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji. Naša reprezentanca v zadnjem paketu pripravljalnih dvobojev proti skromni Makedoniji in Severni Irski ni navdušila, selektor Srečko Katanec pa je tokrat še pomladil zasedbo in med drugim vpoklical pet novincev in osem nogometašev iz slovenske prve lige. Kaj bo švedsko-turški izziv na koncu prinesel prenovljeni slovenski reprezentanci, za zdaj ostaja precejšnja neznanka. Ni dvoma, da bi vsakršen pozitiven vtis izboljšal stanje duha pred začetkom novega pomembnega obdobja za reprezentančni nogomet, drugačen scenarij pa bi lahko povečal napetosti in sprožil nov val kritik, s katerimi se Katanec sooča skorajda od začetka njegovega drugega mandata na selektorski klopi.

Slovenski reprezentanti, ki so se včeraj v nepopolni postavi zbrali v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju in popoldne opravili uvodni trening, so v razmišljanjih sproščeni. »Za boljši odriv v kvalifikacije moramo proti Švedski in Turčiji odigrati čim boljše,« pravi Bojan Jokić, s 76 nastopi najizkušenejši igralec trenutne selekcije. Selektor Katanec mu je zaradi odsotnosti Boštjana Cesarja, ki je včeraj kljub poškodbi prispel na Brdo in pozdravil soigralce, namenil vlogo začasnega kapetana, s katero se Jokić ne obremenjuje. »Nekdo pač mora biti kapetan. Če bom to jaz, tudi prav, sicer pa bi kapetanski trak morda raje predal Milivoju Novakoviću, ki je starejši in izkušenejši od mene,« je razlagal. V tej sezoni je Jokić od zimskega premora kot posojen nogometaš Villarreala igral za angleškega drugoligaša Nottingham Forest. Zadovoljen je, da je naredil korak nazaj, da bo v prihodnji sezoni lažje konkuriral za mesto v udarni enajsterici španskega kluba. »Fantom je uspela dobra sezona. Vesel sem, da se bomo potegovali za uvrstitev v ligo prvakov,« je pristavil reprezentant z enim doseženim golom za slovensko vrsto.

Kronaveter o prestopu v Maribor

Med petimi novinci se je na selektorjevem seznamu znašel tudi Rok Kronaveter, v tej sezoni najboljši posameznik slovenskega prvenstva in eden najvidnejših junakov Olimpijine uspešnice. Še pred desetimi dnevi je izjavil, da ne pričakuje vabila v reprezentanco. »Ravno zato sem zdaj še toliko bolj vesel, da sem oblekel majico z državnim grbom. To je nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi nogometašu. Rad bi dokazal, da sem si vabilo zaslužil,« je dejal Rok Kronaveter, ki je prejel številne čestitke za naslov prvaka z Olimpijo. Kot je povedal, je bila zanj sobotni večer šampionov na Kongresnem trgu precej bolj umirjen kot pred dobrim tednom dni, ko si je Olimpija v Velenju zagotovila zvezdico. »Reprezentančno zgodbo sem vzel zelo resno, zato nisem pretirano proslavljal.«

Vsaj nenavadno je, da bo Kronaveter šele pri svojih skorajšnjih tridesetih letih dočakal debi v slovenski reprezentanci. O tem včeraj ni želel veliko govoriti. Pristavil je le: »Bolje pozno kot nikoli.« Po uspešni sezoni z Olimpijo je postal zanimiv igralec tudi za druge klube, a trenutno še ne ve, kje bo nadaljeval kariero. »Ne skrivam želje, da bi se znova preizkusil v tujini. V Olimpiji mi je bilo prijetno. Nič ne bi bilo narobe, če bi ostal v Ljubljani, a prioriteta je vsekakor tujina. Maribor? Maribor ni tujina. V slovenski ligi bi verjetno igral le za Olimpijo. Ko se vrnem z dopusta, se bomo pogovorili,« je sklenil.