Zaradi številnih jadralcev, ki so skrbno lovili veter v svoja jadra, zaradi vonja po sončni kremi, ki je dražil nosnice, in nekaj pogumnežev, ki so se kar v kopalkah nastavljali sončnim žarkom, je v soboto Trnovski pristan bolj kot na nabrežje mestne reke spominjal na morsko obalo. Vrvež, značilen za obalna mesta, so v slovensko prestolnico minuli konec tedna prinesli člani Jadralnega kluba Ljubljana. V sodelovanju z Zvezo športnih društev Krim in Jadralno zvezo Slovenije so namreč v sklopu projekta Razgibajmo Ljubljano pripravili prvo regato dvojic na Ljubljanici.

Optimisti preplavili Ljubljanico

V 35 kilogramov težkih in nekaj več kot dva metra dolgih jadrnicah razreda optimist so se na regati na izpadanje pomerili mladi jadralci, stari do petnajst let, po tekmovalnem delu pa so po reki zapluli tudi izkušeni veterani.

Štirideset mladih tekmovalcev se je tako v soboto v majhnih jadrnicah spopadlo s celinskimi vetrovi in rečnimi tokovi med pristanom na Špici in pritokom Gradaščice. Predela reke ob Trnovskem pristanu organizatorji niso izbrali naključno. »Pogoji so idealni. Tukaj se struga nekoliko razširi, ves čas rahlo piha veter, mostovi pa so tudi ravno prav visoki, da imajo optimisti dovolj prostora za plutje pod njimi,« je razmere na reki opisal predsednik ljubljanskega jadralnega kluba Tomaž Virnik, ki je v soboto s svojo ekipo Ljubljanico spet postavil na slovenski jadralni zemljevid.

»Dajmo, Maja, še malo,« in podobne spodbudne navijaške krike je bilo ves čas regate mogoče slišati z nabrežja. Skupinica mladih jadralcev si po svoji tekmi še niti ni uspela sleči rdečih rešilnih jopičev, pa so že spodbujali preostale člane kluba, ki so se na reki še borili. »Bilo je nekoliko težje kot na morju, a sem užival,« je vtise strnil eden od mladih tekmovalcev iz Primorske, preden je pogled že usmeril proti vodi in v dvojico v optimistih, ki se je za napredovanje v naslednji krog v napetem dvoboju borila še zadnje metre tik pred ciljem. »Jadranje na morju se od tega na reki sicer ne razlikuje toliko. Tako kot reka ima tudi morje svoje stalne tokove, na katere je treba biti pozoren. Si pa na reki bolj prostorsko omejen,« je ob tem nekaj ključnih razlik med jadranjem po slani ali sladki vodi še navedel Virnik.

Celinska prestolnica jadranja

Čeprav je bila to prva tovrstna tekmovalna regata na Ljubljanici, so ljubitelji tega športa jadralni potencial mestne reke prepoznali že pred desetletji. »Jadrnice na Ljubljanici niso novost, tukaj se je jadralo že vsaj od leta 1949. A takrat so imeli ljubljanski jadralci le dve jadrnici, s katerima so tekmovali od Vrhnike do Ljubljane,« o začetkih jadranja v osrčju Slovenije pripoveduje Virnik.

Leta 1949 je bil ustanovljen tudi najstarejši slovenski jadralni klub – Jadralni klub Ljubljana –, ki se danes lahko pohvali s floto desetih jadrnic in več kot sto člani. »Čeprav smo na celini, smo Ljubljančani dobri jadralci. Navsezadnje so iz prestolnice trenutno kar trije aktualni svetovni prvaki v različnih jadralnih razredih,« ljubljanske jadralce še pohvali Virnik. Zaradi dobre udeležbe na minuli regati že napoveduje, da bo Ljubljanica tudi v prihodnje gostila mlade jadralce z vseh koncev države: »Regata je bila prva, a zagotovo ne zadnja.«