Do včerajšnje tekme, na kateri je lovil svoj peti zaporedni naslov državnega prvaka v trenerski vlogi (v letih 2012 in 2013 je bil prvak z Gorenjem, 2014 in 2015 s Celjem), je moral Branko Tamše opraviti neprijetno obveznost – podati pisno izjavo disciplinski sodnici RZS zaradi »verbalnega napada na sodnika« po tekmi 11. maja v Rdeči dvorani. Niti sodnika niti delegat Tamšeta niso prijavili po tekmi, ampak sta to delilca pravice storila šele na pobudo komisarja lige Aleša Juga. Celjski klub je prijavo zavrnil na osnovi člena disciplinskega pravilnika, da mora biti prijava podana takoj po dogodku, ne pa kasneje. No, Tamše je le oddal pisno izjavo, zdaj pa čaka na morebitno kazen.

Uvod v spektakel so znova odigrale legende (veterani) obeh klubov, po nedavni zmagi Velenjčanov v Rdeči dvorani (16:15) pa se je povratni dvoboj končal z remijem (20:20). Izenačujoči zadetek za gostitelje je dosegel Uroš Šerbec s sedemmetrovke petnajst sekund pred koncem, med tekmo pa se je nekajkrat razjezil na sodnika Darka Repenška in Janka Požežnika. »Nisem pričakoval, da se bom moral na stara leta spet jeziti na sodnike,« je dejal Uroš Šerbec in v šali nadaljeval: »Pustili smo Velenjčanom, da so bili skupno boljši za zadetek. Naj se veselijo vsaj veteranske zmage, če bo že naslov prvaka ostal v Celju. Napoved? Šest zadetkov razlike za Celjane.«

Tik pred začetkom že 102. savinjsko-šaleškega derbija je bilo jasno, da bo padel rekord po številu gledalcev na tekmah v slovenski ligi. Dozdajšnjih 4000 gledalcev na tekmi istih nasprotnikov aprila 2014 je šlo v pozabo, novi rekord pa od včeraj znaša 4500. Vodstvo z 1:0 je bilo prvo in sočasno včeraj zadnje za Gorenje, ki je v črno luknjo padlo v končnici prvega polčasa (11:16), potem ko so Celjani le unovčili dva statistična podatka: imeli so šest minut igralca več na parketu, za razliko od vratarja Urbana Lesjaka, ki je v 30 minutah zbral osem obramb, pa sta na nasprotni strani Benjamin Burić in Rok Zaponšek ustavila le eno žogo.

Ko so Celjani v 42. minuti prvič povedli za sedem (22:15; rekordna prednost 26:16), Gorenje pa je imelo na klopi kar tri kaznovane igralce, je bilo jasno, da bodo v jubilejni, 25. sezoni slovenske lige osvojili jubilejni, 20. naslov. Zato je bilo zanimivo le še v 57. minuti, ko sta si Vid Poteko in Janez Gams skočila v lase, dobila neposredna rdeča kartona, le malo pa je manjkalo, da ni prišlo do velikega pretepa med igralci. Medtem ko je trener Branko Tamše po koncu tekme plesal po igrišču z dvema velikima vrčkoma piva, s katerima so ga potem igralci polili, si je Urban Lesjak privoščil nekaj krepkih požirkov hmeljevega soka. »Natančno smo vedeli, kaj smo morali storiti, da dosežemo tisto, česar smo si noro želeli. Da pridemo na igrišče kot zmagovalci in vseh šestdeset minut ostanemo zmagovalci. Iskreno, zadnjih deset minut tekme smo na parketu že slavili. Dokazali smo, da smo boljši in da znamo zmagati, tudi če smo pod pritiskom,« je dejal vratar Urban Lesjak, ki je bil, tako kot vsi soigralci in člani vodstva, oblečen v rumeno majico z velikim napisom na sprednji strani: »Prvih 20 – ni še konec!«

Gorenje je včeraj že tretjo sezono zapored ostalo brez kakršne koli lovorike. »V zadnjem delu prvega polčasa nam ni zmanjkalo moči in volje, ampak so nas uničili zgrešeni zicerji. To je Celjane dvignilo, nas pa vedno bolj pokopavalo. Med polčasoma smo se dogovorili, da to odpravimo, a smo takoj spet začeli grešiti in toniti,« je tekmo, na kateri sta slaba sodnika napiskala kar za 36 minut izključitev in pokazala tri neposredne rdeče kartone, ocenil Gorenjev igralec Nejc Cehte. Njegov trener Marko Šibila je ostal brez prve lovorike v Sloveniji (z italijanskim Generalijem je bil po dvakrat državni in pokalni prvak), od decembra 2015, ko je prevzel Gorenje, pa je po 20 zmagah in dveh remijih na včerajšnji 23. tekmi prvič izgubil.