Bilo je 24. maja 2014. V Lizboni sta se za evropsko krono udarila madridska tekmeca Real in Atletico. Vse je kazalo na zmago manj slovitega Atletica z 1:0, a je kapetan Reala Sergio Ramos tik pred zadnjim sodnikovim žvižgom izenačil. Real je dobil zmagoviti zalet, Atletico pa je v podaljšku razpadel in prejel še tri gole.

Real še brez zmage na San Siru

Po zgolj dveh letih se bosta za naslov najboljšega na stari celini znova pomerila madridska kluba. Na prizorišču velikega finala v Milanu bo šlo tudi za spopad različnih nogometnih ideologij, ki ju poosebljata trenerja Zinedine Zidane in Diego Simeone. Real Madrid na stadionu San Siro še ni zmagal, njegovi dosedanji tekmeci na srečni poti do finala (Roma, Wolfsburg, Manchester City) pa Atleticu glede na raven zahtevnosti ne sežejo niti do kolen. Toda Real je specialist za tekme v finalu, saj lahko v klubsko vitrino pospravi že enajsto evropsko lovoriko, s čimer bi še izdatneje pobegnil najbližjim zasledovalcem (Milan 7, Bayern, Barcelona in Liverpool po 5...). Atletico resda naskakuje šele svoj prvi evropski naslov, a pod Simeonejem še nikdar ni deloval tako čvrsto in brezhibno kot ravno na letošnjih tekmah na izpadanje proti Barceloni in Bayernu. »Imamo priložnost, da spremenimo zgodovino nogometa. Čeprav sem v karieri osvojil vse najpomembnejše lovorike, bo to zame tekma življenja,« pravi napadalec Fernando Torres, ki bo v napadu zaigral s prvim strelcem Atletica Antoinejem Griezmannom.

Real Madrid bo drevi reševal sezono, potem ko je že drugo leto zapovrstjo ostal praznih rok v španskem prvenstvu in kraljevem pokalu. Predsednik kluba Florentino Perez bo trenerje in igralce za osvojitev prestižnega pokala z znamenitimi velikimi ušesi bogato nagradil s po 700.000 evri na glavo. Premija je pripravljena tudi za odstavljenega trenerja Rafaela Beniteza, ki ga je Perez okoli novega leta odpustil zaradi slabih rezultatov. »Primerjava s finalom izpred dveh let je nehvaležna. Ne morem oceniti, ali smo v tem trenutku v boljši formi kot v Lizboni. To bo pokazala tekma. Sezona je bila dobra, igralci so zelo zavzeti na treningih, pritisk pred finalom pa je vedno enak. O porazu ne razmišljamo,« pravi trener Zinedine Zidane, pod katerim je Real Madrid ujel serijo zmag in v španskem prvenstvu v zadnjih krogih prehitel mestnega tekmeca in za točko zaostal za Barcelono. Nekdanji francoski as nogometnih igrišč bi se lahko po zgolj 145 dneh delovanja na klopi kraljevega kluba postavil ob bok šesterice velikih trenerskih imen, ki so že v prvi sezoni osvojili ligo prvakov (Muñoz, Trapattoni, Cruyff, Ancelotti, Rijkaard in Guardiola).

Stavnice v vlogo favorita razumljivo postavljajo Real Madrid, ki je v tej evropski sezoni na dvanajstih tekmah dosegel 27 golov, Atletico pa enajst manj. Relovi nogometaši so v primerjavi z Atleticom več streljali v okvir nasprotnikovih vrat (247:178), imeli večjo posest žoge (54:46 odstotkov), izvajali več kotov (81:76), izvedli več natančnih podaj (6801:4583)... Finalista v sklepnem dejanju sezone razumljivo ne bosta spreminjala dosedanjega načina igre, trener Atletica Diego Simeone pa je moral tudi včeraj odgovarjati na provokativna vprašanja, zakaj njegovo moštvo igra izrazito obrambno: »To je stvar interpretacije. V nogometu je tako kot pri političnih ali verskih vprašanjih. Vsi imajo lahko svoje mnenje.«

Oblak: 51 tekem, 4530 minut

Slovenska športna javnost bo posebno pozornost namenila Janu Oblaku, ki bo postal tretji Slovenec z nastopom na največji klubski tekmi. Doslej je to uspelo Srečku Katancu, ki je leta 1994 v dresu Sampdorie izgubil proti Barceloni, in Zlatku Zahoviću, ki je v finalu leta 2001 z Valencio klonil proti Bayernu. »Ni dovolj, da zgolj zaigramo v finalu. Moramo zmagati,« je odločen Jan Oblak, ki si bo sezono 2015/16 zapomnil po številnih odmevnih rekordih. Med drugim je postal najboljši vratar španskega prvenstva, tamkajšnji mediji pa so nedavno izračunali, da je Oblak glede na število odigranih tekem in prejetih zadetkov postal najboljši vratar v vsej 113-letni zgodovini kluba. Kot zanimivost dodajmo, da je Oblak med vsemi nogometaši, ki bodo danes zaigrali v Milanu, v tej sezoni odigral največ tekem (51) in na igrišču vpisal največ minut (4530).

Trener in nekdanji vratar Branko Zupan dobro pozna Jana Oblaka, o katerem pravi, da je nogometaš z izrednim talentom. »Ima vse, kar mora imeti odličen vratar. Zelo racionalno deluje v stresnih situacijah. Ker mu nič ne pride do živega, lahko pokaže vse znanje. Atletico je zaradi obrambnega sloga igre zanj idealno moštvo,« ugotavlja Branko Zupan, ki je izpostavil nekaj odlik 23-letnega slovenskega reprezentanta. »Zna pravočasno iz vrat, dobro skrajša kot, sodeluje z obrambnimi igralci, večinoma je pri vseh strelih pravilno postavljen, malo zadetkov prejme po lastni krivdi... Ob vsem tem pa je Oblak zagotovo lahko še boljši. Recimo z večjo učinkovitostjo pri iztekanju na predložke, žogo bi lahko lovil na višji točki, nekaj strelov z razdalje bi lahko ujel ali pa bolje odbil vstran, a to so zgolj finese, ki nimajo odločilnega pomena. Moramo se zavedati, da govorimo o perfekciji.«

Jan Oblak sicer velja za mirnega fanta, ki se izogiba medijskemu blišču. Mentalno je zelo stabilen nogometaš, saj ga ne iztiri niti povečan pritisk. Nocoj bo na največjem nogometnem odru pred življenjsko preizkušnjo. »Ko pri športnikih govorimo o zmagovalnem duhu, moramo upoštevati njihove telesne sposobnosti, psihično stabilnost in duhovno moč. Oblak ima duhovno energijo v sebi, kar je posebnost največjih športnih asov. Prepričan sem, da bosta vzdušje na stadionu in blišč finala lige prvakov zanj le še dodaten motiv,« je analiziral Branko Zupan.