Ministrstvo za kmetijstvo je razveljavilo odločbo koprske veterinarske inšpektorice Neve Blažina Sedmak, ki je pred enim letom Obalnemu društvu proti mučenju živali prepovedala vodenje Obalnega zavetišča za zapuščene živali v Dvoru pri Sv. Antonu. Prav inšpektoričina odločba je bila povod, da so tri obalne občine s koprsko na čelu predčasno prekinile pogodbo z društvom proti mučenju živali, vodenje zavetišča pa so interventno, brez javnega razpisa podelili Komunali Koper.

Škoda je nepopravljiva

Glavni očitek inšpektorice koprske izpostave Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil, da društvo nima sklenjene pogodbe z veterinarsko ambulanto. Zato je izdala odločbo o prepovedi sprejemanja novih živali in odredila oddajo vseh živali v zavetišču. A izkazalo se je, da njen sklep ne drži. »Zdaj ko je jasno, da je odločba veterinarske inšpektorice nezakonita, je prav tako jasno, da so nezakonite tudi vse nadaljnje poteze občin Koper, Izola in Piran. Kaj je botrovalo nezakonitemu in nevestnemu postopku dotične inšpektorice, si lahko samo mislimo. Dejstvo pa je, da so bile s tem kršene naše pravice, povzročena nam je bila materialna in moralna škoda – v obalnih občinah so nas javno blatili, pri čemer je prednjačil koprski župan Boris Popovič. Tega se ne da popraviti,« je povedala predsednica obalnega društva proti mučenju živali Andreja Krivec Bogataj, ki še ne ve natančno, kakšne bodo njihove nadaljnje poteze. Razmišljajo pa o odškodninskih tožbah, je dodala. Inšpektorico Nevo Blažina Sedmak so zaradi »nevestnega dela« v društvu že pozvali k odstopu s položaja direktorice območnega urada Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer morajo društvu poravnati tudi stroške pritožbenega postopka v višini 200 evrov.

Uprava bo primer dodatno preučila

Na vprašanje, ali bodo kakor koli ukrepali proti inšpektorici zavoljo njene očitno nestrokovne odločitve, ki je prizadejala škodo obalnemu društvu proti mučenju živali, so na veterinarski upravi odgovorili, da je drugostopenjski organ pritožbeni organ, ki ravna neodvisno in samostojno odloča o pritožbi. »V tem primeru je drugostopenjski organ samostojno presodil dejstva drugače kot prvostopenjski organ – inšpektorica. Gre za običajen pritožbeni postopek,« je pojasnil Matjaž Emeršič in dodal, da bodo konkreten primer preučili in podrobneje odgovorili naslednji teden. Za komentar smo zaprosili tudi Mestno občino Koper, vendar so tam naša vprašanja ignorirali.

V obalnem društvu proti mučenju živali, kjer so trinajst let upravljali zavetišče za zavržene pse in mačke v Dvorih, pa medtem ne počivajo. Predsednica društva Krivec-Bogatajeva je povedala, da je v tem letu z njihovim posredovanjem nove lastnike dobilo okoli sto mačk in 50 psov. Kritična pa je do novega upravljalca zavetišča. »Imamo dokaze, da se v obalnem zavetišču pod novim upravljalcem vseskozi dogajajo kršitve. A ista inšpektorica, ki je nam napisala nezakonito odločbo, nam ni še niti enkrat odgovorila, kaj šele, da bi ukrepala. Problem je, ker na spletu oglašujejo le nekaj mačk, v zavetišču pa jih je desetkrat toliko. Tolikšnih kapacitet pa ni na voljo. Hkrati s tem živalim onemogočajo, da bi našle nov dom. Prav to pa je glavna naloga zavetišč,« je kritična predsednica društva s 50-letno tradicijo.