Zaposlitve so v večini primerov za določen čas, saj smo za nedoločen čas našli okoli 15 odstotkov zaposlitev, podoben delež je zaposlitev za 12 mesecev. Med zaposlitvami za določen čas prevladujejo zaposlitve do pol leta, okoli pet odstotkov zaposlitev je celo samo za mesec dni, prav toliko smo jih odkrili za več kot eno leto.

V večini primerov zaposlovalci od kandidatov pričakujejo srednješolsko strokovno izobrazbo, v nekaterih primerih strežbe v baru pa so zadovoljni samo z osnovnošolsko izobrazbo in nekaj meseci delovnih izkušenj. Natakarji so med slabo plačanimi poklici, saj v povprečju dobivajo minimalno plačo, torej okoli 730 evrov neto, medtem ko povprečna v državi znaša nekaj več kot tisočaka. Nedavno je sindikat delavcev gostinstva in turizma zahteval dvig plač zaposlenih za tri odstotke.

Je pa ena od gostink, ki zaradi povečanega obiska turistov išče tako natakarje kot kuharja, dejala, da natakarji veliko lahko zaslužijo tudi z napitninami in da slika, ki jo odslikavajo nekateri zaposleni v gostinstvu, ni tako slaba, kot trdijo. Ker so dobri natakarji zelo iskani, naj bi si jih menda gostinci med seboj celo kradli.

Podjetnica s Štajerskega, ki išče natakarja, bo sodelavcu denimo plačala od 4 do 4,5 evra na uro, medtem, ko naj bi v Ljubljani prejemali tudi do 6,5 evra na uro. V jeseniški restavraciji Ejga pa za nedoločen čas iščejo natakarja/natakarico, ki ima vsaj dveletne delovne izkušnje. jpš