Kar Krka za slovenska podjetja pomeni na ruskem trgu, je Cetis kot orač ledine izvedel na afriški celini. Od prvega posla in intenzivnejšega tipanja za prodor na obsežen afriški trg leta 2006 so zdaj aktivno prisotni že v 20 tamkajšnjih državah. Sprva so sicer razmišljali o širitvi na evropske trge, vendar so na tem trgu že močno zasidrani drugi veliki igralci tiska varnostnih tiskovin. Tako so začeli priložnosti iskati na drugih celinah.

Cetisova afriška zgodba se je začela s tiskanjem vozniških dovoljenj za Kongo in nadaljevala v Nigru, Gabonu, Sudanu, Somaliji, Burundiju, Gvineji Bissauu, Madagaskarju, Gambiji, Senegalu, Nigeriji in Liberiji. Zdaj se njihova prisotnost v Afriki razteza od njenih zahodnih obal pa vse do Madagaskarja. Lani so denimo izvedli zahteven varnostni in logistični projekt, ko so z dvema boeingoma v Nigerijo pripeljali 72 milijonov volilnih lističev za predsedniške volitve. Na Madagaskarju in v Gvineji Bissauu so ustanovili tudi dve hčerinski podjetji, s katerimi končujejo v Sloveniji izdelane biometrične potne liste in vozniška dovoljenja. Tamkajšnje lokalne delavce so usposobili za personalizacijo dokumentov – vstavljanje čipov in tiskanje imen na listine.

Več kot polovica izvoza v Afriko

Ker želijo afriške države pri osebnih dokumentih pogosto preskočiti nekaj razvojnih korakov, velikokrat iščejo partnerje, ki bi sodelovali pri razvoju države. Odkar so pri Cetisu pred dvanajstimi leti s tiskanjem vozniških dovoljenj za Kongo pridobili prvi posel na afriški celini, je afriški trg za Slovenijo v tem pogledu postal najpomembnejši. Lani so s tiskanjem varnostnih tiskovin (osebnih izkaznic, potnih listin, vozniških dovoljenj...) in vzpostavljanjem registrov za hranjenje podatkov v Afriki ustvarili dober četrtinski delež njihove skupne prodaje oziroma 51 odstotkov izvoza (8,6 milijona evrov).

Prodor na afriški trg, kjer s tamkajšnjimi državami ne glede na reference ni preprosto sodelovati, ni bil samoumeven. »Tekmujemo s podjetji, ki so tudi dvajsetkrat večja od nas, zato je pomembno, da zagotavljamo visoko kakovost, celovite rešitve na ključ, da se kupcem res prilagodimo, da smo odzivni in da zagotovimo visoko raven podpore,« je povedal Roman Žnidarič, predsednik uprave Cetisa.

Ker so mednarodni sejmi in osebni stiki zelo pomembni, je Žnidarič pogosto več v tujini kot na sedežu podjetja. Tudi v teh dneh je na pomembni afriški konferenci o varnostnih tiskovinah v Ruandi, kjer odločevalci iz številnih afriških držav med ponudniki storitev iščejo podjetja, ki bi modernizirala osebne dokumente v njihovih državah.