Največja slovenska borzna podjetja in skupine so v prvih šestih mesecih letošnjega tega znova ostali brez velikega dela prihodkov od prodaje, vendar so hkrati krepili čisti dobiček. Ta je dosegel eno najvišjih ravni v zadnjih letih.

Kljub temu razloga za boljše rezultate ne gre iskati le v njihovem učinkovitejšem rednem poslovanju, ampak v manj odpisih in nižjih stroških financiranja. To dokazuje tudi višina denarnega toka iz poslovanja (EBITDA), enega glavnih kazalnikov zdravega podjetja, saj je v primerjavi z enakim obdobjem lani še dodatno upadel.

Tudi sicer več sto milijonov evrov presežnih denarnih sredstev, ki so jih podjetja ustvarila pri poslovanju, ni šlo »le« za naložbe in izplačilo dividend, ampak v glavnem za nadaljnje odplačilo bančnih posojil, najetih v preteklosti.

Prihodki nižji zaradi Rusije in domačega trga

Petrol, Mercator, Krka, Gorenje, Telekom Slovenije in 25 drugih poslovnih skupin, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, so letos do konca junija ustvarili več kot 5,7 milijarde evrov prihodkov od prodaje. To je okoli 2,3 odstotka manj kot v prvem lanskem polletju. Po eni strani je večina največjih podjetij poslovala slabše, po drugi pa so boljše rezultate dosegala zlasti manjša podjetja.

Razlogi za padec prodaje so bili različni od primera do primera. Zaradi dogajanja v Rusiji in Ukrajini so denimo v Gorenju zabeležili kar 28-milijonski izpad prihodkov, dodatno pa so po njihovih izkazih udarile negativne tečajne razlike, povezane z rubljem. Medtem ko so rasli na trgih drugih držav vzhodne Evrope, Beneluksa in Avstralije, je Gorenje manj prodalo v Nemčiji, Skandinaviji in Veliki Britaniji. Nižje prihodke so imela letos tudi nekatera druga podjetja, ki so izvozno usmerjena.

Na rezultatih se (še) ne pozna tudi okrevanje domačega gospodarstva. Petrol je namreč v naftnotrgovski dejavnosti beležil padec tako cen kot količinske prodaje. »Na poslovanje naftnih trgovcev v Sloveniji so negativno vplivale prodajne cene naftnih derivatov, ki so bile zaradi visokih trošarin in drugih dajatev večinoma višje kot v sosednjih državah,« so ob polletju opozarjali v Petrolu. Izgubljal je tudi Telekom Slovenije. Zaradi nižjih prihodkov tako od fiksne kot mobilne telefonije pa tudi veleprodaje storitev je naš nacionalni operater v prvih šestih mesecih na domačem trgu izgubil pet odstotkov ali 15 milijonov evrov prihodkov.

Nekatere poslovne skupine letos kljub vsemu kljubujejo trendom. Luka Koper je v prvem polletju ustvarila rekordnih 92 milijonov evrov prihodkov in za kar pet odstotkov presegla načrte. Načrtovani ladijski pretovor so v Kopru presegli za deset odstotkov, tistega iz enakega obdobja lani pa za kar 15 odstotkov. Pretovorili so za 10,7 milijona ton blaga. Z letošnjimi rezultati se lahko pohvali tudi Cetis, ki glavnino posla ustvari na domačem trgu. Tako skupina, v katero je vključen škofjeloški EGP, ki proizvaja embalažo, kot tudi krovni Cetis sta pomembno zvišala prodajo.

Denarni tok nekoliko nižji

Skupaj s prihodki sta bila v prvem letošnjem polletju nižja tudi dobiček iz poslovanja (EBIT) in EBITDA. Slednji kaže, koliko denarja ostane podjetju za nove naložbe, poplačilo dolga in obresti ter morebitno izplačilo dividend. Če se je skupni EBIT znižal s 300 na malo manj kot 290 milijonov evrov, je EBITDA padel s 571 na 564 milijonov evrov. To je daleč pod rezultati v zadnjih najmanj štirih letih.

Vidno slabše rezultate so dosegli v KD Group, pod okriljem katerega so med drugim Adriatic Slovenica (AS), KD Kapital in KD Skladi. »Na nižji rezultat skupine KD Group so imeli največji vpliv nižje premije zdravstvenih zavarovanj, neugodno škodno dogajanje na področju premoženjskih in življenjskih zavarovanj v prvi polovici leta ter povišanje rezervacij,« so utemeljili v KD Group, ki ga vodi Matjaž Gantar. Manj dobička ustvarja tudi Cinkarna Celje, katere prodajni postopek se je nedavno neuspešno zaključil. »Uspešnost poslovanja v prvem polletju letos je bila pričakovano na nižji ravni kot v preteklem letu in hkrati tudi nekaj boljša, kot smo načrtovali. Edini razlog znižanja rezultatov so konjunkturna gibanja na prodajnih trgih, ki so povzročila padec povprečnih prodajnih cen pigmenta titanovega dioksida,« so pojasnili v Cinkarni Celje.

Med tistimi, ki so letos izboljšali donosnost poslovanja, so skupine Mercator, Luka Koper, Sava, in Cetis. »Mercator je že drugo četrtletje zapored nadaljeval trend izboljšanega poslovanja,« so se konec avgusta pohvalili v najboljšem sosedu. Boljše rezultate so pripisali osredotočanju na osnovno trgovsko dejavnost na trgih Slovenije, Srbije in Črne gore ter tudi stroškovni racionalizaciji. Kljub temu gre del prihrankov tudi na račun pospeševanja prodaje Agrokorjevih blagovnih znamk. Zaradi strategije intenzivnejše internacionalizacije krepimo lokalno prisotnost na ključnih tržiščih in se usmerjamo na tuje trge, ki omogočajo višje stopnje rasti. Ob tem pa še vedno intenzivno optimiziramo stroške,« so ob tem v polletno poročilo zapisali v Cetisu.

Nadaljuje se zniževanje finančnih obveznosti

Tako kot v zadnjih nekaj letih se nadaljuje razdolževanje oziroma vračanje bančnih posojil. Poslovne skupine, ki so se pred začetkom gospodarske in finančne krize brezglavo zadolževale ter sredstva vlagale v zgrešene projekte doma in v tujini, še naprej znižujejo zadolženost.

Petrol, Mercator, KD Group, Telekom, Pivovarna Laško, Luka Koper in nekateri drugi so v zadnjem letu dni vrnili pomemben del finančnih obveznosti. Samo omenjeni so imeli glede na konec junija lani za okrog 550 milijonov evrov oziroma skoraj 14 odstotkov manj dolgov, pri čemer večina odpade na Petrol in Mercator. Primerjava z letom 2011 pokaže še bolj dramatično sliko. Z nekaj izjemami je praktično vseh 30 podjetij in poslovnih skupin v obdobju štirih let vračalo posojila. Če so imeli konec junija 2011 za okoli pet milijard evrov finančnih obveznosti, se je letvica konec junija letos ustavila pri okoli 3,66 milijarde evrov.

Velik del tega gre pripisati (raz)prodaji premoženja in bančnim zasegom. Pivovarna Laško se je morala posloviti od Radenske, Sava je prodala gumarsko dejavnost (leta 2013), Istrabenzu pa je po prodaji Droge Kolinske leta 2010 med drugim ostal brez Instalacij in delnic Petrola.

Poslovanje borznih družb v prvem polletju 2015 (v mio. EUR)

Seonet

podatki