Polfinale košarkarskega državnega prvenstva se odvija po četrtfinalnem scenariju. Tudi tokrat sta namreč na prvih tekmah gostitelja unovčila prednost domačega parketa in povedla v zmagah. Krka je ugnala Helios, Zlatorog pa Olimpijo. Novomeščani in Laščani imajo danes na voljo prvo zaključno žogico, da se uvrstijo v veliki finale. V kolikor jim to ne bo uspelo, sledi v četrtek odločilna tretja tekma.

Neustavljiva veterana

Chris Booker se je košarkarjem Olimpije v nočnih morah velikokrat prikazoval že v preteklosti, ko je v dresu Krke za Ljubljančane predstavljal nepremostljivo oviro. Ko je Američan zapustil Dolenjsko, so si v zmajevem gnezdu oddahnili. A ne za dolgo, saj se je nekdanji član Olimpije pred ligo za prvaka znova vrnil na slovensko košarkarsko sceno. Tokrat v Laško, kjer je trener Aleš Pipan dobro vedel, zakaj je smotrno 35-letnega krilnega centra z izjemno mehko roko dodati že tako zanimivemu kolektivu. Booker je s svojimi izkušnjami močno pripomogel k igri Zlatoroga, najboljše do sedaj pa prihranil za sobotni prvi polfinalni obračun, kjer je praktično lastnoročno razbil znova medlo Olimpijo. V 36 minutah je z metom iz igre 12-16 dosegel 29 točk, ob tem ujel še kar 17 skokov in obračun sklenil pri statističnem indeksu 40, kar je najboljši dosežek v letošnji sezoni državnega prvenstva. S 15 točkami in osmimi skoki je svoje dodal še 39-letni Goran Jurak, ki je prav tako kot Booker nekdaj nosil Olimpijin dres.

»Na drugi tekmi moramo prikazati bolj čvrsto, odločno in agresivno predstavo, če želimo biti uspešni. Popraviti moramo določene napake s prve tekme. Od samega začetka se jim moramo zoperstaviti bolj odločno ter agresivno predvsem pri skoku in v napadu,« pred današnjim drugim obračunom napoveduje trener Olimpije Gašper Potočnik, ki lahko svojim igralcem na prvi tekmi zameri predvsem pomanjkanje borbe pod obročema, kjer so v skoku dominirali Laščani. Zbrali so namreč kar 47 skokov, od tega 17 v napadu, na drugi strani pa Ljubljančani 33. »Sobotna zmaga pomeni le prednost z 1:0. Nič še ni odločeno, saj za preboj v finale rabimo še en uspeh,« izkušeno evforijo umirja strateg Laščanov Aleš Pipan, ki pri sebi zagotovo čuti, da je preboj v finale izredno blizu.

Vulićev Helios izredno neugodno moštvo

Bolj kot v Laškem je bilo napeto v Novem mestu, kjer je zdesetkan Helios skoraj pripravil novo presenečenje. Domžalčani so namreč pred zadnjimi desetimi minutami zaostajali že za 15 točk, a se nato v zaključku nekajkrat približali na štiri. Preobrata jim ni uspelo uprizoriti, a več kot jasno je, da je Helios pod vodstvom trenerja Jakše Vulića postal izredno neugodna ekipa.

»Na prvi tekmi je Krka izkoristila našo največjo pomanjkljivost in dominirala v skoku. Velike izbire več nimamo. Če želimo podaljšati polfinalni niz, potem moramo tekmo dobiti. Poznamo način in vemo, kaj moramo za to narediti. S pomočjo navijačev nam bo veliko lažje,« bele zastave ne izobeša Jakša Vulić. Da Krki v Domžalah niti približno ne bo lahko, se dobro zaveda njen strateg Vladimir Anzulović. »Če se izrazim v teniškem žargonu, smo dobili šele prvi set. Helios je znova dokazal, da je zelo kakovostno moštvo, še posebno nevarno pa je v svoji dvorani. S pomanjkanjem kadra igrajo celo bolje. Čaka nas izjemen boj, če želimo polfinalno serijo zaključiti že v Domžalah.«

Liga Nova KBM, četrtfinale, prvi tekmi (igrajo na dve zmagi po sistemu 1-1-1): Krka – Helios 83:78 (19:18, 39:30, 65:50, Lalić 20, Ivanov 16; Robertson 19, Čakarun 18), Zlatorog – Olimpija 74:61 (23:16, 41:32, 58:45, Booker 29, Jurak 15; Robinson 13, Lešić 11), drugi tekmi danes ob 18. uri: Olimpija – Zlatorog, ob 20. uri: Helios – Krka.