Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Kje je nastal prvi tiramisu?
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Odprta stran
    • Komentarji
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Ljudje v objektivu

Kje je nastal prvi tiramisu?

Pršut, vino, čevapčiči, humus... Seznam prehranskih izdelkov in držav, ki si lastijo posamezne dobrote in se z drugimi prerekajo o njihovem izvoru, je dolg. Vedno znova se pri zaščiti geografskega porekla tudi v Bruslju odvijajo boji držav za zaščito njihovih proizvodov. Ker posebnosti lokalne prehrane predstavljajo tudi kulturno izročilo, se države njihove zaščite lotevajo s posebno vnemo. Redko se zgodi, da se boj za izvor kulinarične dobrote odvija znotraj posamezne države. V Italiji, eni izmed gastronomskih velesil, se sedaj Benečija in Furlanija-Julijska krajina prerekata, v katerih loncih je bila spočeta sladica svetovnega slovesa. Spor sta povzročila kulinarična avtorja Clara in Gigi Padovani, ki sta svojo najnovejšo knjigo posvetila zgodovini tiramisuja, kremne pregrehe maskarponeja in v kavo pomočenih biskvitnih keksov. Na sledi za izvorom tiramisuja in razvoja te sladice do svetovne slave sta prečesala Italijo in se dokopala do zapisov, da je prvo sladko zloženko, pri kateri ne gre šteti kalorij, že v petdesetih letih prejšnjega stoletja pripravil Mario Cosolo iz vasi Škocjan ob Soči, blizu slovenske meje. Luca Zaia, guverner sosednje Benečije, za katero je doslej veljalo, da je zibelka tiramisuja, se je ob teh navedbah močno vznejevoljil. »Ne dvomite o izvoru tiramisuja. Nihče nas ne bo opeharil zanj. Iznašli so ga v tržiški restavraciji Alle Beccherie. To drži kot pribito,« je dejal. Prva naj bi se sladice spomnila tamkajšnja kuharica Ada Campeol leta 1970, ki jo je gnalo hrepenenje po sladici, ki bi ji vlila novih moči po rojstvu sina. Guverner Zaia si sicer prizadeva, da bi v Bruslju dosegel geografsko zaščito za sladico, ki se je po priljubljenosti hitro razširila daleč onstran italijanskih meja. »Drugi so jo kopirali zato, ker je najboljša in najbolj izvirna sladica na svetu,« je po poročanju Telegrapha zaščitniško lokalpatriotsko pripomnil guverner Zaia.

Aleš Gaube
21. maj 2016 00:00 22. maj 2016 13:44
Predviden čas branja: 1 min
Iz tiskane edicije
Ljudje v objektivu
Aleš Gaube
21. maj 2016 00:00
22. maj 2016 13:44
Predviden čas branja: 1 min
Iz tiskane edicije

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Foto: Luka Cjuha

    Foto: Luka Cjuha

    Ljudje v objektivu tiramisu geografska zaščita Benečija Furlanija - Julijska krajina

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Iz sveta kulinarike: Moskva proti kebabu

    Iz sveta kulinarike: Moskva proti kebabu

    20.05.2016

    Moskovčani so bili hudo razburjeni, potem ko je njihov župan napovedal, da bo z ulic mesta zaradi higienskih razlogov odstranil vse prodajalne kebaba...

    Sočne, rdeče in sladke

    Sočne, rdeče in sladke

    10.05.2016

    V uživaškem starem Rimu so dobro vedeli, da jagode niso le okusne, ampak tudi zdravilne. Z njimi so si v onih časih pomagali proti melanholiji,...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost