Namesto imena iskane osebe z novo aplikacijo neznane ljudi lahko iščemo kar z njihovo fotografijo, poseben algoritem z dostopom do baz podatkov pa bo neznanemu obrazu našel ime oziroma njegov profil na spletnem družabnem omrežju. Aplikacija je učinkovita v 70 odstotkih, postaja pa vse bolj priljubljena, saj jo uporablja že okoli pol milijona ljudi, ki so z njo izvedli že več kot tri milijone iskanj.

Namenjena naj bi bila iskanju potencialnih partnerjev za zmenke. Pri tem naj bi bila 70-odstotna natančnost aplikacije pravzaprav prednost. Poleg tega, da lahko naključno osebo, ki vam je všeč, fotografirate in jo nato z aplikacijo najdete na spletu v želji po navezavi stika, se lahko iskanja partnerja ali partnerice lotite tudi drugače. Avtorja aplikacije, 26-letni Artem Kuharenko in 29-letni Aleksander Kabakov, pravita, da lahko v aplikacijo vnesete tudi fotografije igralk ali igralcev, ki so vam všeč, aplikacija pa bo našla ljudi, ki so jim podobni. Findface namreč poleg najverjetnejše tarče iskanja ponudi še deset najbolj podobnih, kar vsekakor koristi pri iskanju dvojnikov. Če je to že samo po sebi dovolj zoprno, pa tehnologija omogoča neskončno drugih, še manj prijetnih priložnosti uporabe.

Zelo zanimiva aplikacija za oglaševalce in policijo

Čeprav aplikacija odpira mnoga vprašanja na področju varovanja zasebnosti, se Slovencem še ni treba skrivati pred kamerami naključnih mimoidočih. Aplikacija namreč trenutno deluje zgolj na ruskem družbenem omrežju VKontakte, ki sicer obsega kar 200 milijonov uporabnikov. Uspešnost algoritma, ki stoji za aplikacijo, pa bi lahko pritegnila tudi druga družbena omrežja k omogočanju podobnih storitev.

Avtorja sta namreč prepričana, da je aplikacija izredno zanimiva tudi za poslovni svet. Predvsem trgovine bi lahko s pomočjo kamer zajele fotografije obiskovalcev in identificirale, katere izdelke si ogledujejo, nato pa s pomočjo findfacea našle njihove spletne račune in jim prek njih dodatno oglaševale izdelke, ki jih zanimajo.

Veliko zanimanje za storitev so pokazale tudi ruske oblasti. Domnevno naj bi v nekaterih regijah policisti že rešili več starih primerov s pomočjo aplikacije, ustvarjalca pa se medtem tudi že pogajata z mestnimi oblastmi Moskve, da bi algoritem pomagal pri identifikaciji oseb, posnetih na več kot 150.000 nadzornih kamerah v ruski prestolnici. Kuharenko in Kabakov ne izključujeta niti možnosti sodelovanja z ruskimi obveščevalnimi službami, če bi jim ponudili primerno ponudbo za uporabo algoritma.

Aplikacija je povsem legalna, a zato nič manj sporna

Aplikacija, ki trenutno obstaja tako za iOS kot za android, je po zagotovilih ruskega laboratorija za spletno varnost KaspersyLab povsem legalna, saj izkorišča le javno dostopne profilne fotografije uporabnikov VKontakte. Slednjim zato svetuje, naj sproti brišejo stare profilne fotografije. Več slik obraza namreč omogoča večjo verjetnost, da vas algoritem najde. Poleg tega so trenutne sposobnosti algoritma omejene na fotografije obrazov, ki gledajo proti objektivu. Precej več težav ima z delno prekritimi obrazi, obrazi v neobičajnih kotih in z neobičajnimi izrazi.

Čeprav so nasveti za zdaj namenjeni predvsem uporabnikom VKontakte, ki jih pri nas praktično ni, bi si jih splačalo zapomniti, saj se zna trend razširiti tudi na druga družbena omrežja, če se ta odločijo v zameno za dodatno komercialno korist še bolj razrahljati varovanje osebnih podatkov in fotografij svojih uporabnikov. Poleg tega bi lahko v prihodnosti naleteli tudi na podobne aplikacije, ki do baz podatkov svetovno bolj razširjenih družbenih omrežij dostopajo nezakonito.

Vsekakor se iztekajo dnevi, ko s(m)o se spletni uporabniki pred neželenim nadzorom lahko zaščitili že s pomočjo psevdonima.