»Ja, kar dobro nam gre. Vsako leto eden,« je Luka Mezgec v dnevu tekmovalnega premora na 99. Giru delil veselje nad novo slovensko zmago. Okoli ducat kolesarjem v povprečju uspe zmagati vsaj na eni etapi na vsaki od treh tritedenskih dirk ob tem, da za nastop konkurira nekaj manj kot 600 kolesarjev. Iz te statistike je še bolj očitna veličina zmage Primoža Rogliča, enega 23 Slovencev v zgodovini Gira.

V dnevu premora, ki so ga kolesarji vseeno izkoristili za vsaj uro dolgo »razpeljevanje«, je bil še vedno ena od glavnih tem. Polet skakalca Rogliča do etapne zmage in v vsega štirih sezonah je svetovni fenomen. »Skoraj ne morem verjeti, da je to Giro in da sem bil na odru za zmagovalce,« je Primož Roglič sam zapisal za uvod objave na blogu (primozroglic.com) o sanjskem dnevu, ob tem pa ni pozabil pristaviti življenjskega vodila: »Extra kulsko je videti, kaj fascinantnega ti življenje ponudi na poti, če le greš pogumno.« Glede na izjemne sposobnosti (na fakulteti za šport so mu že jeseni 2012 namerili izjemno visoko maksimalno porabo kisika 81,2 ml na minuto na kilogram telesne teže) je le vprašanje časa, kdaj bo znova glavni akter dneva. Čaka le pravi potek etape.

Konfiguracija razgibane etape brez ravnine bi bila že danes kot nalašč za napadalno akcijo. Če ga bodo pustili, ga bodo težko ujeli. Zanj je nerodno le to, da s tako močnim nihče ne bo iskal zaveznika. In glede klubske vloge pomočnika Stevena Kruijswijka, ki je četrti skupno in glede na imena pred njim (Brambilla, Jungels, Amador) celo v najboljšem izhodišču med glavnini akterji. Kruijswijk je znan po tem, da so zaradi njegovih vsakodnevnih akcij lani pri trgovskem sponzorju Jumbo priredili slogan – »Vsak dan sveže«.

Nadaljevanje Gira bo še kako zanimivo tudi zaradi preostalih treh Slovencev. Grega Bole je na kronometru že pokazal svežino, Matej Mohorič je kljub mladosti med najudarnejšimi v Lampreju, jutri in v četrtek sledita ravninski etapi za Luko Mezgeca. V petek pa sledi tudi veliki dan v slovenski Benečiji. Roglič je z zmago že sprožil evforijo, da bo pod Matajurjem in Kolovratom s ciljem v Čedadu vse (tudi) v slovenskih barvah.