»Trenutno vozim in sem v Sloveniji. Veste, sem stalno na poti,« je komentiral govorice, da naj bi zaradi dolgov zbežal v tujino, Sandi Češko, (so)lastnik holdinga Studio Moderna. Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, je leta 2012 pri londonski podružnici banke Unicredit nekoč najbogatejši Slovenec zastavil svoj celotni holding za 85 milijonov evrov posojila. Špekulacij, ki krožijo te dni v poslovni javnosti, da ima njegov Studio Moderna težave pri poslovanju in izgubo v višini od 40 do 50 milijonov evrov, Češko včeraj ni hotel komentirati.

Podatki o poslovanju holdinga, ki ga je iz Nizozemske (tam ga je imel, ker je to po njegovih besedah »eno najbolj fleksibilnih okolij za holdinške strukture«, op. p.) preselil v drugo davčno izjemno prijazno okolje, na Ciper, niso javno dostopni. Njegova multinacionalka je največ prihodkov v preteklosti ustvarila na ukrajinskem in ruskem trgu, na katerem potrošniki v krizi izgubljajo kupno moč. Vladimir Putin je poleg tega močno zarezal v pokojnine in plače; povprečna plača je v dobrem letu po kombinaciji vladnih ukrepov in strmoglavljenju rublja padla z 850 na 450 dolarjev.

Hčere v rdečem, mama menda ne

Ali torej nikakor ne drži, da je imel lani izgubo pri poslovanju? »Imam različna podjetja in nekatera imajo izgubo, matično podjetje pa izgube ni nikoli imelo,« je zatrdil Sandi Češko. Zanikal je tudi neuradne informacije, da išče nova posojila, s katerimi bi poplačal obstoječa. »Res pa je, da se z bankami pogovarjam o financiranju poslovanja. Kar je normalno,« je dodal. Ker je Studio Moderna zasebna družba, podatkov o tem, kolikšne so njegove obveznosti do bank, ne želi razkrivati. Priznal pa je, da je imela lani tudi njegova družba, tako kot druga podjetja, ki poslujejo na ruskem trgu, težave. »V Rusiji smo imeli vsi, ki prodajamo na tem trgu, določene izzive. In tudi mi se temu nismo mogli izogniti. Tamkajšnje plače so v rubljih, vsi, ki na tem trgu prodajamo, pa imamo cene v evrih. Ta razlika med valutama je velika in seveda se to pozna pri kupni moči na trgu potrošniških dobrin,« je pojasnil.

Na vprašanje, ali res zamujajo pri plačilih dobaviteljem, je odgovoril: »Prvič slišim!« Večina izdelkov, ki jih prodaja Studio Moderna, razen redkih izjem, kot je na primer znamka Gorenje, nastaja zunaj Slovenije. Ležišča denimo so večinoma izdelana v Italiji ali Belgiji, nekatere proizvode nižjega cenovnega razreda pa izdelujejo tudi na Kitajskem.  Prodaja v Sloveniji mu prinaša okoli pet odstotkov prihodkov.

Navajen slabih špekulacij in govoric

Češko komentira, da je tovrstnih neresničnih informacij v 20 letih svojega delovanja slišal že veliko, da se s tem sploh ne ukvarja, niti ga ne zanima, od kod prihajajo tovrstne govorice. Sandi Češko je bil tri leta na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager, še vedno je z dobrimi 270 milijoni evrov ocenjenega premoženja blizu njenega vrha. Studio Moderna, ki se se ukvarja s televizijsko in spletno prodajo (v zadnjih petih letih je gledanost televizije v svetu padla za osem odstotkov, je pa zato izjemno poskočila uporaba spleta, op. p.) v kombinaciji s prodajo v trgovinah, deluje predvsem v srednji in jugovzhodni Evropi, v zadnjih letih tudi v ZDA in Veliki Britaniji. Studio Moderna Holding je leta 2014 izgubil skoraj 10 odstotkov prodaje v primerjavi z letom prej. Tedaj je Češko povedal, da je bilo to najslabše leto v njegovi zgodovini. Največ izpada je bilo zaradi razmer v Rusiji in Ukrajini, kar so pri prodaji večinoma nadomestili zahodni trgi, ki jih pokriva sestrska družba.

Lani naj bi bilo poslovanje boljše in stabilnejše, letos pa spet upa na rast. Rast pričakujejo tudi solastniki Studia Moderna. To so trije ameriški investicijski skladi, Insight Venture Partners,Templeton Strategic Emerging Markets Fund III in General Atlantic. Prva dva sta vstopila leta 2010, tretji pa leto pozneje. Skladi praviloma vstopajo v podjetja kot začasni lastniki v pričakovanju, da jih bodo pozneje z dobičkom prodali. Češko je po vstopu prvih skladov napovedoval, da bo podjetje kmalu uvrstil na eno od tujih borz, kar pa se zaradi manj ugodnih razmer ni uresničilo. Konec lanskega leta je izjavil, da je mogoče v prihodnji dveh letih v holdingu pričakovati lastniške spremembe, čeprav nekateri sogovorniki sodijo, da je umik skladov v tem trenutku malo verjeten, saj bi bili diskonti ob prodaji preveliki.

Suzana Kos, Manja Pušnik