Za migas velja, da zanj obstaja toliko receptov, kolikor je regij Iberskega polotoka. Najbolj priljubljen je v Andaluziji, kjer velja za nacionalno jed, ter na jugu Portugalske. Pripravlja se iz ostankov kruha, namočenih v mleko, nato pa popraženih s česnom, oljčnim oljem, papriko ter drugimi dodatki, odvisno od regije. Tako se lahko dodajo klobase, drobovina, špinača, šparglji, paradižniki, v Andaluziji pa sardine. Migas so tradicionalno jedli za zajtrk, zdaj pa je bolj priljubljen za kosilo ali večerjo.

Tradicija jedi verjetno izhaja iz srednjega veka iz regij Aragon in Andaluzija. Sprva so v mleko namočen kruh ocvrli in postregli z mesom, nato pa je krušna jed postala samostojen obrok. V kuharskih knjigah so recepti za migas prvič zapisani v 18. stoletju, ko so jed spoznali tudi premožnejši sloji. Na Portugalskem je jed najbolj priljubljena v pokrajinah Alentejo in Beira, kjer pripravljajo tudi migas s krompirjem. Leta 2007 je bil migas na seznamu čudes portugalske kuhinje, ki so ga sestavili izbrani portugalski kuharji.

Jed poznajo tudi v Mehiki, le da je tam narejena iz razrezanih tortilj, ki jih pomešajo z jajcem.