Lidia Bastianich je bila rojena v Pulju v Istri v italijanski družini, a jo je oče skupaj z bratom in mamo leta 1956 poslal v Trst, kasneje pa je še sam prebegnil v Italijo, kjer je družina zaprosila za azil. Živeli so v begunskem taborišču, njena mama je delala kot kuharica, oče pa kot voznik pri bogati tržaški družini. Dve leti kasneje so dobili vizum za Ameriko in se naselili v New Yorku. S štirinajstimi leti je začela delati v slavni pekarni, nato pa v piceriji. Tam je spoznala svojega moža Felixa Bastianicha, tudi begunca iz Istre, poročila sta se in kmalu odprla svojo prvo restavracijo. Sprva sta kuharje najela, a nato se je Lidia odločila, da bo sama postala šefinja kuhinje in kuhala tako, kot jo je naučila njena mama.

Družina je odprla še nekaj uspešnih restavracij, kjer strežejo pravo italijansko hrano. Ko jo je leta 1993 v svojo oddajo povabila legendarna Julia Child, je Lidia dobila pogum in začela snemati svoje kuharske oddaje, ki jih vedno konča s stavkom, kot bi družino poklicala k obedu: »Vsi za mizo in jest!«