Že na kvalifikacijah je bilo jasno, da bo na tej dirki pot do zmage vodila le prek Jorga Lorenza. Španec je, odkar so objavili novico, da se prihodnje leto seli k Ducatiju, deloval več kot sproščeno, saj mu je očitno zdaj padlo z ramen breme prihodnosti, kar se je še kako poznalo na stezi. Na kvalifikacijah je z idealnim krogom prišel na prvo startno mesto, pri tem pa mimogrede še izboljšal rekord steze v Le Mansu. In na dirki? Na dirki se je zgodba ponovila. Od prve sekunde dalje je imel vse pod nadzorom, vozil je hitro in zanesljivo, medtem ko so se za njim tekmeci ogorčeno borili za preostala mesta.

»To je seveda pomembna zmaga, dirka pa vseeno ni bila tako enostavna, kot si mogoče mislite. Ves čas sem vozil na vso moč, predvsem zato, da sem ohranjal pravo koncentracijo. In najlepše od vsega je, da sem lahko s tem razorožil tekmece. Marquezov padec mi je seveda veliko pomagal v skupnem točkovanju, zato sem lahko več kot zadovoljen,« je povedal aktualni svetovni prvak Jorge Lorenzo. Ob tem je Španec izenačil rekord Angela Nieta, saj se je 139. v karieri pripeljal do zmagovalnih stopničk.

Drugo mesto je šlo tokrat Valentinu Rossiju, ki je unovčil vse svoje bogato znanje in izkušnje. Na začetku je vozil malce bolj previdno, tipal teren, da bi nato dobro prebral, kaj pred njim delajo tekmeci, in napadel v ravno pravem trenutku. Malce mu je šlo na roko tudi dejstvo, da so bili to pot preostali dirkači vse prej kot zanesljivi. »Bila je težka dirka, resnično težka. Začelo se je s slabim startom, kjer sem bil več kot previden, kar moraš biti, če dirko začneš s sedmega mesta. Nato sem počasi tipal tekmece, ugotavljal, kje bodo imeli težave. Malo mi je šlo na roko tudi dejstvo, da je padel eden od Ducatijevih dirkačev pred menoj, nato pa sem lahko začel voziti v svojem ritmu. Ko sem prišel na drugo mesto, sem hitro videl, da je bil tokrat Lorenzo neulovljiv. Enostavno je bil njegov ritem prehiter, zato sem se sprijaznil z drugim mestom. Te nove točke so namreč še kako pomembne za točkovanje. Kdo ve, kako bo ob koncu sezone,« je še dodal »Vale«.

Tretje mesto pa je šlo v roke junaku te dirke, Suzukijevemu dirkaču Mavericku Vinalesu, ki je eden resnih kandidatov za drugi sedež pri Yamahi. Čeravno nekateri vedno glasneje ugibajo, ali se k Yamahi le ne bo preselil Dani Pedrosa. A to Vinalesa ni motilo, da ne bi Suzukiju privozil prve stopničke od leta 2008, ko je na dirki v Brnu med prve tri prišel Alex Capirossi. »Glede na vse dogajanje sta bila to vsekakor dirka in rezultat, ki sem ju potreboval. To je bil eden od pomembnejših rezultatov za mojo prihodnost. Vesel sem, da smo pri Suzukiju prišli med najboljše tri. Motocikel je bil dober, a priznati moram, da so mi šli na roke tudi padci dirkačev pred menoj,« je povedal Maverick Vinales.

In res so mu, na drugem mestu je najprej »pogrnil« Andrea Iannone, da bi kasneje v pesek zletela med drugimi še Andrea Dovizioso in Marc Marquez. Oba sta padla tako rekoč v istem trenutku, v istem ovinku, pri čemer so se za glavo držali pri Ducatiju, ki so letos na kolesa postavili dober motocikel, a pravih uspehov kar ni in ni. Marc Marquez je dirko s precej polomljenim in podrgnjenim motociklom sicer nadaljeval in na koncu, prav tako zaradi padcev tekmecev, prišel do treh novih točk na 13. mestu.

Če je Jorge Lorenzo v Le Mansu deloval kot transformer zaradi svoje neuničljivosti, je Marquez transformer postal zaradi svojega »slečenega« motocikla. In s tem je tudi Lorenzo prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Naslednja dirka bo na sporedu 22. maja v Mugellu v Italiji.