Pred težko pričakovanim zadnjim letošnjim derbijem je bil pod večjim pritiskom Maribor, saj serijski prvaki zadnjih let Olimpije v treh predhodnih letošnjih obračunih niso uspeli premagati, kar je tudi delno pripomoglo k temu, da so imeli zmaji pred tekmo tri točke prednosti pred rivali iz štajerske prestolnice in jim je v boju za naslov prvaka zato na derbiju precej bolj kot Mariborčanom ustrezal tudi neodločen rezultat.

A Ljubljančani se niso odločili za previden prestop in igro na remi, temveč so v tekmo krenili bolj odločno kot gostje in že v drugi minuti je bilo vroče pred vrati gostov, ko je po podaji Zajca v dobrem položaju znašel Radović, a je njegov strel uspel blokirati Defendi. Olimpija je ob izjemni podpori s tribun polnih Stožic (zbralo se je 14.500 gledalcev - rekord slovenske lige) še naprej imela več od igre, medtem ko so bili Mariborčani v krču in se niso uspeli razigrati. Kazen je prišla v 19. minuti, ko je po lepi akciji domačih in dvojni podaji s povratnikom v moštvo Elekejem zadel Štajerec v ljubljanskem dresu Rok Kronaveter. To je bil že njegov 15. zadetek v prvenstvu, s čimer le še dva gola zaostaja za še vedno vodilnim strelcem lige Andražem Šporarjem, ki je pozimi iz Olimpije prestopil v Basel.

(Foto: Aljaž Potočnik)

Tudi po golu je bila Olimpija boljša in je nanizala še nekaj obetavnih akcij, a Handanovića v gostujočih vratih vendarle do odmora ni več uspela resneje ogroziti. Maribor je edinkrat v prvem polčasu nevarno zapretil v 35. minuti, ko je po napaki Mitrovića Novaković pripravil strel Derviševiću, a je ta žogo poslal precej mimo domačih vrat. Prvi del igre je tako povsem zasluženo pripadel domačim, ki so bili ves čas nevarnejši in tudi desetkrat streljali, Maribor le štirikrat in niti enkrat v okvir gola.

Milaničeve menjave poživile igro Maribora

Po slabem prvem polčasu Maribora je Darko Milanič pred začetkom drugega opravil kar dve menjavi, v igro je namesto Derviševiča in Boharja poslal Mendyja in Jankovića, ki sta v igro vijoličastih prinesla prepotrebno poživitev. Že na samem uvodu drugega polčasa je bilo po dveh predložkih vroče v kazenskem prostoru Olimpije, a so se domači uspeli obraniti, Maribor pa je še bolj nevarno zapretil v 50. minuti. Mendy se je znašel v priložnosti, da bi sam stekel proti Vidmarju, a ga je s prekrškom na 20 metrih od vrat s prekrškom ustavil Fink. Gostujoči nogometaši so pri sodniku Skomini protestirali, da naj ljubljanskega igralca kaznuje z rdečim kartonom, a jo je Fink odnesel zgolj z rumenim. S prostega strela z ugodnega položaja je nato Vršič streljal nekoliko preveč po sredini vrat, da bi lahko premagal Vidmarja in ostalo je pri minimalnem vodstvu Olimpije. Gostje so imeli tudi v naslednjih minutah pobudo, ki so jo v 60. minuti prekinili njihovi navijači, ki so prižgali številne bakle. Tekma se je nadaljevala po slabih treh minutah prekinitve.

(Foto: Maja Marko)

Po obdobju raztrgane igre na obeh straneh se je srečanje v zadnjih 15 minutah ponovno razživelo. Po neuspešnih strelih Olimpije (Zarifović in Wobay) se je odločilen trenutek derbija zgodil v 80. minuti. Po strelu Vršiča je žoga povsem na robu kazenskega prostora v komolec zadela Kelharja, Skomina pa je brez oklevanja nemudoma pokazal na belo točko. Protesti domačih niso pomagali in reprezentant Milivoje Novaković je dobil priložnost, da izenači. Odločil se je za tvegan strel v zgornji kot vrat in bil pri tem uspešen, Vidmar pa je bil povsem nemočen.

Olimpija plačala kazen za obramben pristop v drugem polčasu

V zaključnih minutah je bilo na obeh straneh prisotne precej nervoze, pobudo pa je imel še vedno Maribor, ki je kazal jasno namero, da iz Ljubljane odnese vse tri točke, medtem ko se je Olimpija v slogu celotnega drugega polčasa posvečala predvsem branjenju izida, prek Radovića pa zapravila zadnjo priložnost. Kazen za precej bolj obramben pristop v drugem delu igre je za domače prišla v najbolj bolečem trenutku, v zadnji minuti sodnikovega dodatka. Po zmedi v kazenskem prostoru Olimpije je do strela prišel Mertelj, pred vrati pa je žogi smer v mrežo preusmeril mariborski kapetan Marcos Tavares in sektor gostujočih navijačev ter mariborska klop sta eksplodirala od veselja, medtem ko so domači privrženci obnemeli.

Komentar po tekmi:Vanoli se je uštel z bunkerjem

Z zmago je Maribor na vrhu lestvice ujel Olimpijo, oba imata 65 točk, vendar na prvem mestu zaradi boljših izidov na štirih medsebojnih tekmah ostajajo zmaji, ki imajo še vedno usodo v svojih rokah. V preostalih treh krogih Ljubljančani gostujejo v Celju in Velenju ter v zadnjem krogu v Stožicah gostijo Krko, Maribor pa bo najprej gostil Rudar, nato gostoval pri Krki ter v zadnjem krogu v Ljudskem vrtu pričakal Gorico.