»Moštvo Red Bull bo za prihajajočo veliko nagrado Španije imelo novega voznika. Ekipi se bo pridružil Max Verstappen, ki bo dirkal ob boku Daniela Ricciarda,« so danes sporočili pri Red Bullu in dodali, da bo Kvjat v nadaljevanju sezone nastopal za njihovo sestrsko ekipo Torro Rosso.

Odločitev je ekipa sporočila le štiri dni po zaključeni dirki v Sočiju, kjer se je Kvjat kar dvakrat zaletel v Sebastiana Vettla, s tem pa dirke ni pokvaril zgolj sebi in Nemcu, temveč tudi moštvenemu kolegu Ricciardu. Dvaindvajsetletnik se je po dirki zaradi svojega načina vožnje opravičil tako Vettlu kot svojemu moštvu, a obenem zatrdil, da krivde za drugi trk ne more v celoti prevzeti. »Vse se jasno vidi na posnetku,« je domačim medijem v nedeljo hitel razlagati dirkač.

A to več kot očitno ni prepričalo prvega moža Red Bulla Christiana Hornerja, ki je Kvjata degradiral v njihovo rezervno moštvo Toro Rosso. »Naš edinstveni položaj nam omogoča fleksibilnost. Red Bull ima dolgoletne pogodbe s štirimi tekmovalci, ki jih lahko selimo iz enega v naše drugo moštvo. Sklenili smo, da priložnost pri Red Bullu ponudimo Maxu, ki nas je v preteklosti navdušil z nastopi v na papirju slabšem avtomobilu. Danilo pa se bo v Toru Rossu poskušal vrniti v formo, dokazati svojo nadarjenost in nadaljevati svoj razvoj,« je pojasnil Horner.

A Britanec je s svojimi argumenti prepričal le redke. »Resno? Ena slaba dirka in Kvjat je nezaželen. Kaj pa stopničke na prejšnji dirki,« se je na twitterju odzval voznik McLaren Honde Jenson Button, nekdanji dirkač in dolgoletni komentator formule 1 Martin Brundle pa je dodal: »Zelo zgovorno je bilo že, ko Red Bull po dirki Kvjatu ni stopil v bran. Resnično upam, da mu bo sedaj uspelo pri Torro Rossu.«

Se je pa ponujene priložnosti zato že razveselil Verstappen, ki je lani pri sedemnajstih letih postal najmlajši voznik v svetovnem prvenstvu formule 1 vseh časov. »Naslednji korak v moji relativno kratki karieri predstavlja neverjetno priložnost,« je povedal Nizozemec in se obenem Red Bullu zahvalil za izkazano zaupanje.