Dirka v Šanghaju je bila zagotovo ena zanimivejših v zadnjem času in bo šla v zgodovino formule 1 kot tista, na kateri je Nico Rosberg uspel šestič zapored zmagati. Kot smo videli v preteklih desetletjih, je dirkač, ki mu je to uspelo, prej ali pozneje uspel postati prvak. Torej so letos Nicu Rosbergu zvezde naklonjene. Natančneje, devet dozdajšnjih dirkačev, ki so uspeli dobiti prve tri dirke sezone, so postali prvaki, nazadnje je to uspelo Michaelu Schumacherju leta 2004. A na tako statistiko Nico Rosberg vseeno ne da veliko. »Vsaka dirka je nekaj posebnega. Slabo sem startal in imel potem nekaj malega dela, da sem prehitel Ricciarda. A potem so se pokazale vse prednosti našega dirkalnika, to pot je bil naravnost odlično uravnotežen. Vozil sem lahko poljubno hitro. Na polno sem lahko pritiskal, ko je bilo to najbolj potrebno, in si privozil dovolj prednosti za mirno dirko. O zmagi na šestih zaporednih dirkah govoriti je malce nesmiselno, tri od teh so bile v lanski sezoni, ta je zgodovina, zdaj je pred nami še veliko zahtevnih dirk. Moj dragi ekipni tovariš Lewis bo še zelo pritiskal, o tem ste lahko prepričani.« 36 točk trenutno znaša Rosbergova prednost pred Lewisom Hamiltonom.

Vettel obtožil Kvjata

Drugouvrščeni na tej dirki Sebastian Vettel je imel veliko bolj razgibano dogajanje v Šanghaju. Na startu se je zapletel s Kvjatom in pri tem odstrelil moštvenega tovariša Raikkonena, da bi se potem z nekaj dela in s ponovno poškodovanim sprednjim krilcem le uspel prebiti na drugo mesto. Takoj po dirki se je ponovno opravičil tako ekipi kot Raikkonenu za dogodke na startu, a vse to je bila bolj slaba tolažba. »Najslabše, kar se ti lahko zgodi, je, da takole priletiš v ekipnega tovariša. A nisem imel kaj, nisem se imel kam umakniti, ker je Kvjat priletel od strani kot torpedo. To je bil precej nespameten manever. Najhuje je bilo, ker verjetno Kimi sploh ni vedel, kaj se je dogajalo, enostavno se nisem imel več kam umakniti.«

Nemec je bil sicer v nadaljevanju zelo solidno na poti, a mnogo drugih dirkačev in šefov ekip ne deli njegovega mnenja o Kvjatovi krivdi. Še celo njegov šef Maurizio Arrivabene ne. »Ne bi bilo pravično, da bi krivdo pripisali dirkaču Red Bulla. Bila je luknja na sredini ovinka in povsem logično je, da je Kvjat izkoristil priložnost. To se pač zgodi. Prepričan sem, da bi tudi Vettel in Raikkonen naredila enako, če bi imela tako priložnost. Konec koncev se za nas to ni najbolje razpletlo, ampak tukaj ne igramo monopolija, ampak dirkamo.« S temi besedami je tudi Daniil Kvjat opravičeval svoj manever. Rus se je na koncu sicer moral ukloniti ravno Vettlu, ki je imel bolj sveže pnevmatike, vseeno pa je Red Bull pokazal, da se počasi vrača na pota stare slave. Še več, letošnji renaultov motor je očitno velik korak naprej glede na lansko sezono, poleg tega Francozi obljubljajo, da bodo za dirko v Kanadi pripravili novo razvojno stopnjo z dodatnimi 35 konji.

»Bila je priložnost, izrabil sem jo. Drugega ne morem reči, to je pač dirkanje. Nisem videl, da je za Vettlom še en dirkalnik, moral sem tvegati. Ampak konec koncev sva tako Vettel kot jaz prišla na stopničke, zato sem zadovoljen,« je še dodal Daniil Kvjat.

Hamilton ne more ujeti pravega koraka

Precej smole je imel ponovno Lewis Hamilton. Dirkač Mercedesa letos nikakor ne more ujeti pravega koraka. Dirko je začel z zadnjega startnega mesta, ker so mu pred dirko namestili povsem novo pogonsko enoto, nato je bil posredna žrtev že omenjenega trčenja med obema dirkačema Ferrarija. »Če dirko začneš iz ozadja, je velika verjetnost, da bo šlo kaj narobe. Posebej v prvem krogu, s tem se moram sprijazniti. Potem je šlo sicer dobro, a ne dovolj, kajti imel sem precej poškodovan dirkalnik, dno, vpetje, vse to se je poznalo pri aerodinamiki, zato nisem mogel napadati. Vsakič, ko sem po postanku zapeljal nazaj na stezo, sem moral lov za najhitrejšimi začeti znova. Zato ker je bil dirkalnik res težko obvladljiv in je dobesedno žrl pnevmatike, je sedmo mesto še kar dober rezultat.« Zdaj Nico Rosberg že pošteno vodi pred Hamiltonom, in tudi po naslednji dirki v Sočiju 1. maja bo, naj se zgodi kar koli, še vedno ostal v vodstvu.