Čeprav Bayern v triletnem obdobju Josepa Guardiole še nikdar ni odigral boljše tekme kot v polfinalu lige prvakov proti Atleticu, je katalonskemu trenerju še tretja španska ekipa preprečila nastop v velikem finalu. Guardiolovo skorajšnje slovo od Bayerna bo imelo črno piko, saj v bavarsko vitrino ni prinesel evropske lovorike, kar je uspelo njegovemu predhodniku Juppu Heynckesu.

Jan Oblak prelomil tekmo

München si še dolgo po tekmi ni opomogel po veliki drami z nesrečnim koncem. »Bili smo oropani. Griezmann je dosegel gol iz prepovedanega položaja, prekršek za enajstmetrovko pa se je zgodil zunaj kazenskega prostora,« je rohnel predsednik Bayerna Karl-Heinz Rummenigge. Kljub temu je Bayernu uspela popolna tekma, kot si je zamislil Guardiola. Nemci so vso tekmo igrali dinamično in z veliko ritma pri prehodu v napad. Bayernu ni pomagalo niti vrtoglavo razmerje v strelih 34:7, saj se je Atletico po čudežu izvlekel in se po letu 2014 znova uvrstil v finale lige prvakov. Nazadnje je po razburljivi končnici v podaljšku izgubil proti Realu Madrid. Zanimivo, v letih 2012, 2014 in 2015 se je na evropski prestol vedno zavihtelo moštvo, ki je pred tem izločilo Bayern. »Tokrat je umazani nogomet premagal najboljši nogomet na svetu,« je ocenil igralec Bayerna Arturo Vidal.

Atletico je proti vsem trem dosedanjim tekmecem v izločilni fazi lige prvakov (PSV, Barcelona in Bayern) skupno dosegel le zadetek več, kar kaže na to, kako tesna je bila njegova pot do finala. Veliki junak münchenskega večera je postal slovenski vratar Jan Oblak, ki je hladnokrvno ustavljal domače napade. Zbral je devet obramb, največ na eni tekmi v tej evropski sezoni. Pri izidu 1:0 je ubranil enajstmetrovko Thomasu Müllerju in prelomil tekmo. Če bi Nemec zadel, bi se Atletico znašel pred misijo nemogoče. »Življenje sem dal za Bayern. Vse sem vložil v svoje delo, da bi osvojili ligo prvakov. Mirno bom zaspal, saj smo proti Atleticu odigrali odlično tekmo. Ko sem na klopi Barcelone v polfinalu izgubil proti Interju in Chelseaju, je prav tako izpadla boljša ekipa,« je po evropskem slovesu povedal Josep Guardiola, ki ga pred odhodom v Manchester City čaka še finale nemškega pokala z Borussio Dortmund in končnica domačega prvenstva. V obeh tekmovanjih je Bayern veliki favorit.

Diego Simeone izpopolnil taktiko

Karizmatični trener Atletica Diego Simeone je izpopolnil defenzivno taktiko kot še nihče pred njim. Do potankosti je preučil način, kako zmagovati brez žoge, saj Atletico na zadnjih štirih evropskih tekmah proti Bayernu in Barceloni nikdar ni imel več kot 30-odstotne posesti. Simeone je bil znova na robu izključitve, saj se je med tekmo zapel s Franckom Riberyjem, tik pred koncem pa so mu živci tako popustili, da je mahnil delegata svojega moštva Peddra Pabla Matesanza. »Še nikdar nisem igral proti močnejšemu tekmecu, kot je Bayern. Naš uspeh je neverjeten. Zelo zahtevno je bilo prekiniti tako visok ritem, saj so nas nadigrali. Premagali smo Barcelono in Bayern, dve od treh najboljših evropskih ekip. Želimo slaviti tudi v finalu,« je povedal Diego Simeone.

Argentinski trener je v Münchnu vpisal stoti poraz na klopi Atletica, ki je bil zaradi napredovanja v finale zanj prav gotovo najslajši. Zadovoljni so tudi finančniki kluba, saj je Atletico za finalno vstopnico od Evropske nogometne zveze (Uefa) prejel 10,5 milijonov evrov nagrade, za prejšnje dosežke v tej sezoni pa je v klubsko blagajno že kapnilo 37 milijonov evrov.