Iskanje novega direktorja Agencije za varstvo konkurence (AVK) prehaja v sklepno fazo. Natečajna komisija, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti in se trenutno pripravlja na pogovore s kandidati, naj bi do konca meseca končala svoje delo. Na razpis se je prijavilo šest kandidatov, koliko se jih bo uvrstilo na končni seznam, s katerega bo direktorja najprej izbrala vlada, nato pa ga poslala v imenovanje državnemu zboru, na ministrstvu ne pojasnjujejo, ker, kot pravijo, postopek izbire še ni končan.

Matvoz: Če bi se prijavil, bi izpolnjeval pogoje

Med kandidati za mesto direktorja AVK se med drugimi omenjajo trenutni vršilec dolžnosti direktorja agencije Andrej Matvoz, nekdanji direktor agencije Damjan Matičič, ki je kandidaturo potrdil, in Aljoša Pečan Gruden, ki je bil po dostopnih podatkih že protikandidat nekdanjega direktorja Andreja Kraška. Med kandidati se omenja tudi pravnik Klemen Jaklič, vendar nam informacij pri slednjih dveh ni uspelo preveriti.

Matvoz, ki se je na vrh agencije povzpel z ministrstva za gospodarstvo, kjer je bil zaposlen v direktoratu za podjetništvo in konkurenčnost, ne razkriva, ali se je na razpis prijavil ali ne. Ker je bil imenovan za vršilca dolžnosti, ga na to mesto ni imenoval državni zbor, ampak vlada, in to tik pred zdajci. Položaj je nastopil 1. januarja, ko je na mestu direktorja zamenjal Kraška, ki je odstopil. Pri kandidiranju za petletni mandat direktorja so pogoji strožji in pojavlja se vprašanje, ali jih izpolnjuje, predvsem glede potrebnih najmanj desetih let delovnih izkušenj in zahtevane strokovnosti ter izkušenj s področja varstva konkurence. »Če bi se prijavil na javni natečaj, bi izpolnjeval vse pogoje za zasedbo delovnega mesta direktorja AVK,« zagotavlja Matvoz.

Pravniki zapuščajo agencijo...

Varuh konkurence, ki se je pred leti iz urada preoblikoval v domnevno samostojnejšo agencijo, postaja medtem vse pogosteje tarča očitkov. Informacije o konfliktu interesov zaposlenih, ki zasebno prijateljujejo z odvetniki iz pisarn, ki zastopajo stranke pred agencijo, ne pojenjajo, tudi sicer pa agencija naj ne bi opravljala dela, ki ji je zaupano. Da agencija v vsem letošnjem letu ni izdala odmevnejšega akta, je razvidno tudi iz objav na spletni strani agencije, poleg tega naj bi AVK zapuščali strokovno najbolj usposobljeni kadri. Matvoz na vprašanje, ali je agencijo res zapustilo več zaposlenih, pravnikov, konkretno ni odgovoril: »V agenciji je prišlo do sprememb števila zaposlenih, ki so zaradi odličnih referenc z delom na AVK zasedli bolje plačana delovna mesta.« Hkrati je dodal, da so se postopki izbire za ta delovna mesta začeli že pred 1. januarjem, torej pred njegovim prihodom na AVK.

... vrnil se je Janko Burgar

Agencija se je medtem kadrovsko okrepila z nekdanjim državnim sekretarjem na ministrstvu za javno upravo Jankom Burgarjem. Ta se je moral z mesta sekretarja pri ministru Borisu Koprivnikarju, spomnimo, posloviti zaradi razkritja, da so ga v trgovini večkrat zalotili pri manjših tatvinah. Prihod Burgarja na AVK naj bi poskrbel za nezadovoljstvo med nekaterimi zaposlenimi, a dejansko se je ta po dostopnih informacijah zgolj vrnil na delovno mesto, ki ga je zasedal pred imenovanjem na mesto državnega sekretarja, kot mu omogoča zakon.

Tako kot Matvoz je bil tudi Burgar pred časom zaposlen na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki zdaj vodi kandidacijski postopek za novega direktorja AVK. Poleg že omenjenega Cantaruttija so v komisiji, ki jo je imenoval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, še generalni direktor direktorata za notranji trg Dušan Pšeničnik, generalni sekretar Žarko Bogunovič, vodja kadrovske službe na ministrstvu Špelca Banič in vodja sektorja za varstvo potrošnikov in konkurence Darja Tomše.