Terjatve slabe banke do Save naj bi kmalu le končale pri državnih upravljalcih premoženja, Slovenskem državnem holdingu (SDH) in Kapitalski družbi (Kad). Po tem, ko se je z oceno ekonomske upravičenosti prenosa terjatev minuli teden že seznanil nadzorni svet SDH, bodo dokumente na mizo po praznikih prejeli še nadzorniki Kada.

Opravljene analize naj bi pričale, da je prenos terjatev do Save z DUTB na SDH in Kad, ki bo slednja dva stal okoli 70 milijonov evrov, ekonomsko upravičen, a opravljali naj bi še dodatna ocenjevanja. Ali bosta SDH in Kad za prenos kljub opravljenim analizam in cenitvam iskala soglasje skupščine, še vedno ni znano, velja pa spomniti, da je vlada, ki je januarja odločila, da naj se izvede odplačni prenos terjatev, že izrazila mnenje, da dodatnih navodil ne potrebujeta. Sta pa SDH in Kad, ki sta skupaj že nekaj manj kot 30-odstotna lastnika Save, skupaj z luksemburškim skladom York Global Finance Offshore BDH, ki je odkupil terjatve do Save od manjših bank, koncentracijo v Savi pred dnevi že priglasila Agenciji za varstvo konkurence (AVK).

Spora glede delnic še nista končana

Sodni spori med Savo in DUTB medtem še vedno niso končani. Poročali smo že, da v SDH in Kad pred zaključkom sodnih postopkov s prenosom ne soglašajo. Gre za spor glede delnic Save Turizma, ki jih je slaba banka želela zaseči, in tudi za spor glede delnic Hotelov Bernardin, ki jih je NFD Holding zastavil pri Savi, ta pa naprej pri bankah. Obe zadevi naj bi zdaj zaključili v sodni poravnavi. »Sodne poravnave še niso sklenjene. Pričakujemo, da bodo sklenjene v najkrajšem možnem času,« so pojasnili v slabi banki. Predlog za mirno sporazumno rešitev vseh medsebojnih pravdnih postopkov pa je Sava na DUTB naslovila že v skladu z določbami načrta finančnega prestrukturiranja družbe.

Odločanje Savinih upnikov o slednjem, ki med drugim predvideva tudi konverzijo terjatev v lastniške deleže oziroma kapital, pa je po besedah finančnega ministra Dušana Mramorja še en pogoj, ki mora biti izpolnjen pred prenosom terjatev na SDH in Kad, da bo vrednost terjatev ohranjena. ks