Veliko je že takšnih mladih. Nadarjenih, samozavestnih, ustvarjalnih, z jasnimi cilji. Ne glede na izbrano področje izobraževanja vedo, da jih čaka vseživljenjsko učenje in da izbrani poklic, matura ali diploma ne bo za dolgo dovolj. Da so to samo odskočnice življenja. Ki prinašajo odgovornost. Če veš, da znaš ali znaš znanje hitro pridobiti, je to motiv, ki krepi, daje samozavest. Tudi za aktivno nastopanje na trgu dela. Znanja ti namreč nihče ne more vzeti. Lahko pa ga nekdo prepozna in mu da priložnost.

V Sloveniji imamo dober, kakovosten in dostopen, vse vključujoč izobraževalni sistem. To nam priznava tudi Evropa. V njem moramo vnaprej najbolj krepiti prav tiste elemente kakovosti, ki bodo šolska okolja odpirali, ustvarjali povezljivost z okoljem, krepili temeljna znanja in jih nadgrajevali s kompetencami, ki jih pričakuje ne le trg dela, ampak razvoj družbe kot celote. Da bomo znali »krožiti možgane«, znanja; ohranjati pristno radovednost posameznika ne glede na raven izobraževanja in rahljati okvire, pripuščati drugačnost in izvirnost. Da bomo skupaj ustvarjali premike. Da bomo mobilnost razumeli kot priložnost, kar mladi že dobro veste, saj prinaša zanimivo nabiranje izkušenj in razumevanja multikulturnosti. Pri tem je pomembno, da se znanja bogatijo, a tudi vračajo v domovino. Zato na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport že pripravljamo različne priložnosti in projekte.

Obrazi prihodnosti ste tukaj, med nami. Od vas bo odvisna naša skupna prihodnost, tudi prihodnost države. Zato moramo na vseh ravneh sistema, z vsemi deležniki, ustvariti in zagotoviti vse, da bo naša skupna prihodnost prihodnost radovednih in neomajnih obrazov razvoja in rasti. Zato bomo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport tudi vnaprej, v multilogu z vsemi vami, iskali rešitve in poti k temu.

Dr. Maja Makovec Brenčič je ministrica za izobraževanje, znanost in šport