Na včerajšnji dan pred desetimi leti je Zinedine Zidane uradno najavil konec svoje bogate nogometne kariere, nocoj pa bo v Manchestru dočakal gala večer kot trener Reala Madrida v polfinalu lige prvakov. Čeprav ima Real tri kroge pred koncem španskega prvenstva le točko zaostanka za vodilnim dvojcem Barcelono in Atleticom, je kraljevi klub bolj osredotočen na osvojitev »undecime«, enajstega evropskega naslova.

Trojček »BBC« odigral le 19 tekem

»Real Madrid je največji klub na svetu,« je Špancem včeraj polaskal Manuel Pellegrini, ki se bo po koncu sezone poslovil od klopi Manchester Cityja. Svoj čas je deloval tudi v Madridu, kjer ni zdržal dolgo. »Zame je povsem enako, ali sem trener Reala ali Cityja. Ko vodiš neko moštvo, mu vsakič želiš samo najboljše. Ne bi se oziral v preteklost, pomemben je le sedanji trenutek,« je dodal Pellegrini, ki je na vrhuncu sezone ostal brez Yaye Toureja, morda celo najpomembnejšega aduta angleške zasedbe. Posledično bo večje breme padlo na Kuna Agüera, ki bo nocoj še trinajstič nastopil proti Realu Madridu. V dresu Atletica in Cityja se sploh še ni veselil zmage. Doslej je zbral štiri remije in osem porazov.

Madridu največ težav povzroča poškodba stegenske mišice vodilnega zvezdnika Cristiana Ronalda, ki je izpustil sobotno tekmo z mestnim rivalom Rayem Vallecanom. To je bila po februarju 2015 šele druga tekma Reala, na kateri je zaradi poškodbe manjkal Ronaldo, eden najbolje fizično pripravljenih nogometašev na svetu. A ker bo Real odigral najpomembnejši dvoboj sezone, bržčas ni bojazni, da Portugalec v Manchestru z nekaj tveganja ne bi nastopil v začetni postavi. Enako velja za Karima Benzemaja, ki je moral v soboto predčasno z igrišča. Madridski mediji so medtem opozorili tudi na Garetha Bala, ki je v nedeljo namesto skupinskega treninga na igrišču opravil vadbo v fitnesu. Številke kažejo, da je Real Madrid zelo učinkovit, ko v napadu drug ob drugem zaigrajo Bale, Benzema in Ronaldo. Trojček »BBC« je zaradi številnih poškodb v tej sezoni skupaj odigral le devetnajst tekem in v tem času dosegel 48 od 56 golov Reala, kar pomeni, da v povprečju zatrese mrežo na vsakih 24 minut.

To bo tudi dvoboj klubov, ki sta pri sestavljanju igralskega kadra zapravila največ denarja. Postava Reala je vredna rekordnih 560 milijonov evrov, Cityjeva pa s 515 milijoni evrov ne zaostaja veliko. Kljub temu je Real Madrid že zaradi tradicije in pričakovanj javnosti nesporni favorit tega obračuna. Mimogrede, španski predstavnik je s šesto zaporedno uvrstitvijo v polfinale lige prvakov podrl klubski rekord, medtem ko bo City na tej ravni tekmovanja šele nocoj doživel premiero.

Kdo je naročil dodatno žogo?

Španija v tej sezoni sanja ponovitev velikega finala izpred dveh let, ko sta se za najprestižnejšo lovoriko udarila madridska tekmeca. Atletico bo imel zahtevnejšo nalogo kot Real. Jutri bo na domačem Vicente Calderonu gostil Bayern iz Münchna, ki je v bundesligi tik pred osvojitvijo krožnika za naslov nemškega prvaka. Josep Guardiola na bavarski klopi še ni dočakal finala, tokrat bo imel zadnjo priložnost. Španski nogometaš v vrstah Bayerna Juan Bernat je potožil, da sodniki dopuščajo preveč agresivno igro madridske ekipe, njegov rojak Javi Martinez pa je dodal, da si je za nasprotnika v polfinalu najmanj želel Atletico, ki je nazadnje izločil evropskega prvaka Barcelono.

Medtem je v Španiji prah dvignil Atleticov temperamentni trener Diego Simeone, ki mu očitajo, da je na zadnji ligaški tekmi proti Malagi naročil pobiralcu žog, naj prekine nevaren protinapad nasprotnika. Ob koncu prvega polčasa je z neposredne bližine Atleticove klopi na igrišče poletela dodatna žoga, Simeone pa je bil izključen in prepoznan kot funkcionar z največjo odgovornostjo za vse reakcije s klopi. Zanimivo, dve žogi sta se sočasno znašli na igrišču tudi na povratni tekmi četrtfinala lige prvakov med Atleticom in Barcelono.