V dirkaškem koncu tedna v južni Španiji je Valentino Rossi (Yamaha) za prvo presenečenje poskrbel že na kvalifikacijah, ko je bil najhitrejši, medtem ko se je drugi dirkač Yamahe, Jorge Lorenzo, pritoževal nad nepredvidljivimi pnevmatikami, ki naj bi ga stale tudi najboljšega startnega mesta. Marc Marquez (Honda) pa je le realistično ugotavljal, da je izgubil precej, če ne kar vso prednost, ki si jo je privozil na prvih dirkah sezone. Kako prav sta imela oba, se je pokazalo na dirki.

Rossi v pravem trenutku

Valentino Rossi je svoj najmočnejši signal, torej zmago, poslal v svet dirkaškega motociklizma v ravno pravem trenutku. Nazadnje je namreč zmagal avgusta lani, se nato zapletel v besedno vojno z Marcom Marquezom in Jorgejem Lorenzom, velik del pozornosti pa mu je ukradel slednji tudi z napovedanim prestopom k Ducatiju. A njegova 113. zmaga v karieri je precej stvari zdaj postavila na glavo. Posebej zato, ker je nista mogla ne Lorenzo ne Marquez ogroziti niti za trenutek. »Boljšega razpleta dirke si ne bi mogel predstavljati. Veliko sem moral delati v tednih pred to zmago. Analizirali smo ogromno podatkov, iskali prave rešitve in te smo očitno našli. Zdaj je najpomembneje, da se na motociklu res počutim dobro, kar se je videlo na kvalifikacijah, še bolj pa na dirki. Dirke so po navadi drugačna zgodba, kot so treningi, a na srečo sem hitrost s treningov lahko prenesel tudi na dirko,« je povedal nadvse zadovoljni Valentino Rossi, ki je to pot zmagal z dobrima dvema sekundama prednosti. Dejal je še, da je pričakoval težje prve kroge, in da bi imel zaradi nepredvidljivih pnevmatik več težav v zadnjih krogih. »Najbolj me je skrbelo, ker se je zadnja pnevmatika vrtela v prazno na ravninah, moral sem malce upočasniti, saj bi sicer lahko preveč poškodoval pnevmatiko. A sem to potem lahko nadoknadil v ovinkih, kjer sem lahko vozil bolj agresivno. Torej ni šlo brez težav, a te smo dobro obvladali.«

Jorge Lorenzo je na drugi strani imel presneto več dela. Tudi pri njem je v drugi polovici dirke zadnja pnevmatika na ravninah zgubljala stik s podlago: »Kaj takega se mi v motoGP še ni zgodilo, da bi na ravninah zadnja pnevmatika tako zdrsela. Zato sem na hitrih odsekih lahko plin odprl do največ 80 odstotkov, enostavno nisem mogel voziti z vso močjo. Prav sramotno je, da se ob današnji tehniki bojujemo s takimi stvarmi, še celo Marc Marquez je imel tako kot Rossi enake ali celo večje težave s tem kot jaz. Mislim, da mi je to pot zadnja pnevmatika vzela vse možnosti, da bi se lahko kosal za zmago.« Vseeno je bil Španec na koncu lahko zadovoljen, saj je 100. stopil na zmagovalne stopničke, pri tem pa je zaostanek za Marquezom v skupnem seštevku zmanjšal za štiri točke.

Tudi Marquez žrtev pnevmatik

Žrtev pnevmatik je bil tudi Marc Marquez, ki se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, pa še za tega se je moral precej potruditi. Enostavno ni smel tvegati preveč in celo pasti, saj je bil njegov motocikel zelo nepredvidljiv. »Nekaj krogov sem lahko sledil Lorenzu, bil sem celo v položaju, da bi ga prehitel. A neprestano mi je v ušesih odmeval stavek Hondinega šefa, da naj za božjo voljo dirko končam, ne glede na rezultat. Torej sem v sebi bil neki boj, ko si na eni strani želiš prehitevati, na drugi pa se moraš zadrževati in ne smeš preveč tvegati. Posebej veliko težav sem imel pri zaviranjih, kjer mi je Lorenzo vedno malce ušel, na motociklu pa se še ne počutim zares samozavestnega. Konec koncev je 16 točk več, kot da bi dirko končal s padcem.«

Drugi dirkač Honde Dani Pedrosa je bil na koncu četrti, dokaj skromno sta se odrezala oba dirkača Ducatija. Andrea Iannone je bil vsega sedmi, Andrea Dovizioso pa je odstopil zaradi okvare na vodni črpalki. Naslednja dirka prvenstva motoGP bo 8. maja v Le Mansu.