Med najpomembnejšimi novicami iz sveta motociklističnega dirkanja vsekakor sodi prestop svetovnega prvaka Jorga Lorenza k Ducatiju v naslednji sezoni. Zdaj se odpira vprašanje, kdo ga bo zamenjal pri Yamahi in kdo bo njegov moštveni tovariš pri Ducatiju. Na Marqueza so zdaj vsi kar malce pozabili.

Ta konec tedna bo namreč na sporedu četrta letošnja dirka v prvenstvu motoGP na jugu Španije, v Jerezu, a bolj kot s samimi rezultati in zadnjo prepričljivo zmago Marca Marqueza, se srenja dirk ukvarja z Lorenzom. Čeprav je ravno v Jerezu slavil že petkrat, v motoGP 2010, 2011 in 2015, v razredu 250 pa 2006 in 2007. Ne, to pot je v središču zanimanja zaradi povezave z Ducatijem. Poznavalci pravijo, da je to verjetno zanj dobra odločitev ne glede na to, kako konkurenčen bo, kajti pri Yamahi se je Španec naveličal nenehnega dvoboja z Valentinom Rossijem. Sam je ob tem povedal: »Moral sem obrniti list v karieri, poiskati nov izziv. To je nujno potrebno, če želim ostati na najvišjem nivoju. Z Yamaho sem doživel ogromno lepih trenutkov, dosegel veliko več, kot sem lahko pred leti le sanjal. Ne morem pa vedeti, kako bo v prihodnje, za letos je jasno, da bom dal vse od sebe in se od ekipe poslovil kot svetovni prvak.«

Na drugi strani pa se sliši govorice, da Ducati, ki mu je ponudil lepo pogodbo z 20 milijoni ameriških dolarjev na sezono, ni potreboval veliko časa, da bi prepričal Lorenza. Italijani pa se zavedajo, da bo nastopil trenutek, ko ne bo več izgovorov. Ducatijev vodja ekipe Gigi Dall'Igna je povedal, da je že letos njihov motocikel veliko boljši, kot je bil lani, in da bo naslednjo sezono še boljši: »Tudi Lorenzov način vožnje ne bo težava. Nekoč sva že sodelovala, in to zelo uspešno, zato se veselim novega izziva. In kdo bo Jorgov ekipni tovariš, trenutno še ni odločeno. Kdorkoli bo, se bo moral zelo potruditi, da bo držal korak z Jorgejem.« Ali bo to Andrea Iannone, Andrea Dovizioso ali kdo drug, naj bi bilo znano takoj po dirki v Barceloni v začetku junija.