Domen Novak, mladi kolesar Adrie Mobila, je v kraljevski etapi dirke Po Hrvaški s ciljem na Učki upravičil sloves nadarjenega hribolazca in oblekel majico najboljšega mladega kolesarja. Novak je na Učko pripeljal osmi, manj kot minuto za Avstrijcem Riccardom Zoidlom. Tako je dopolnil uspeh klubskega kolega Radoslava Rogine, ki je skupno tretji. Kljub temu da je majico vodilnega oblekel dolgoletni član slovenskih ekip, Hrvat Matija Kvasina, član azerbajdžanske ekipe Synergy Baku z vodjo Andrejem Hauptmanom, Zoidl ostaja glavni favorit. Danes je na sporedu ekipna vožnja na čas med Porečem in Umagom, ki bo najpomembnejša za Novaka. Britanca ekipe Wiggins zaostajata minuto. Rogina bo v konkurenci kar petih elitnih ekip težko zadržal tretje mesto.

V nedeljo se že s 102. izvedbo babice klasik Liege–Bastogne–Liege končuje aprilski niz največjih cestnih klasik. Slednja ima še posebno spominsko težo, saj so na njej prvič vozili že daljnega leta 1892 in velja za enega od spomenikov kolesarstva. Tokrat le z edinim slovenskim predstavnikom Janom Polancem (Lampre). Kranjčan je med tednom tudi edini odvozil delavsko klasiko Valonsko puščico (111. mesto). V načinu dirkanja, kjer bo Španec Alejandro Valverde (Movistar) lovil tretji ardenski dvojček, ni možnosti za nobeno presenečenje zunaj strogih nepisanih pravil, kot je morebitni uspeh z begom, kjer bi bil Polanc lahko zraven. Polanc bo na 253 kilometrov dolgi progi podrejen kapetanoma Italijanu Diegu Ulissiju in Portugalcu Ruiju Costi. Na svojo priložnost lahko bolj upa od torka dalje, ko se začne dirka Po Romandiji. Tam bosta tudi Matej Mohorič in Simon Špilak. Za najboljšega slovenskega kolesarja je prav zagotovo to dirke sezone. V zadnjih treh letih je bil vedno drugi, največji tekmec pa je vsa zadnja leta lanski zmagovalec Toura Chris Froome.

Ko smo že pri napovedih, je zanimiv tudi uradni predseznam udeležencev italijanskega Gira (6. do 29. maj), ki se bo z etapo Palmanova–Čedad z ovinki čez Matajur in vasicami tik za italijansko mejo zelo približal tudi Sloveniji. Izmed Slovencev se poleg Mohoriča (Lampre) pripravljajo tudi Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), Luka Mezgec (Orica) in Grega Bole (Nippo – Vini Fantini). Slednji je že dobro okreval po hudi poškodbi obraza s počeno ličnico na nedeljskem Amstel Goldu. Najhujšega pa ga je rešila – čelada.

Za slovensko kolesarstvo je še kako zanimiv tudi začetek svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v olimpijskem krosu v avstralskem Cairnsu s Tanjo Žakelj. »V Avstralijo sem odšla dovolj zgodaj zaradi aklimatizacije na vročino, časovne pasove in spoznavanje proge. Na zadnjih dirkah v Italiji, kjer sta bili zraven tudi Norvežanka Gunn Rita Dahle Flesjaa in Avstrijka Elizabeth Osl, sem dobila še nekaj samozavesti. Pripravljenost je dobra, a še daleč od optimalne. Na prvih tako zgodnjih dirkah nikoli v začetku sezone nisem blestela,« se je z nekdanjimi skupnimi zmagovalkami svetovnega pokala tudi letos že primerjala Žakljeva. Gorska kolesarka iz Ledin se po lanski skromnejši sezoni želi vrniti na stare stezice, kjer je v sezoni 2013 osvojila tudi skupno zmago, leta 2014 pa je bila tretja. Čeprav ima Žakljeva po uspehih sloves poletne Tine Maze, gorsko kolesarstvo je prav tako eno najbolj priljubljenih panog, pa kolesarka slovenske ekipe Unior Tools ni v ospredju pozornosti, čeprav bo tudi eno najmočnejših upanj za slovensko olimpijsko kolajno v Riu.