Britanci bodo letos spet veliko slavili. Njihova kraljica ima 90. rojstni dan. Uradno ga je praznovala danes, 21. aprila, toda ker je aprila britansko vreme še nepredvidljivo, bodo s parado in uličnimi zabavami njen rojstni dan praznovali od 10. do 12. junija. Na veliko veselje Britancev bodo tedaj pubi lahko odprti dve uri dlje, celo do enih zjutraj. V čast kraljice Elizabete II. seveda.

Toda v tednu njenega uradnega rojstnega dne je najdlje vladajoča britanska monarhinja poskrbela, da bo kraljevska pošta izdala posebne znamke, na katerih bodo upodobljeni kraljica in vsi trije prestolonasledniki: Charles, William in George. To bo prva uradna znamka princa Georgea, ki se je v ta namen že lani poleti fotografiral s prababico, dedom in očetom. Fotografiranje je bilo tako skrivnostno, da fotograf Ranald Mackechnie za to, koga je fotografiral, ni povedal niti svoji ženi. Posebno serijo fotografij je naredila tudi slovita fotografinja Annie Leibovitz, recimo fotografirala je kraljico s hčerko princeso Anno, kraljico s pravnuki pa tudi kraljico in njene štiri pse. Kraljica se je pač odločila, da bo za rojstni dan ljudstvu podarila ščepec svoje zasebnosti z objavo serije fotografij.

Pomarančna torta kot znamenje multikulturnosti

Kraljica je aktivnosti praznovanja začela prav na pošti, kjer sta v sredo z možem vojvodo Edinburškim – ta bo junija praznoval 95 let, a je zaukazal, da se njegovega rojstnega dne ne sme slaviti – opazovala, kako delijo pisma s kraljevimi znamkami. Danes je odprla posebno pešpot po Winsdorju in prižgala enega od 900 rojstnodnevnih kresov, nato pa ob zvoku častnih salv, ki so donele po kraljestvu, večerjala z družino. Kot znamenje britanske multikulturnosti je kraljici rojstnodnevno pomarančno torto spekla zmagovalka zadnje sezone priljubljene britanske televizijske oddaje Great British Bake Off Nadiya Hussain.

Danes pa bo kraljica gostila Baracka Obamo. Med vsemi svetovnimi voditelji se je moral Obama hudo potruditi, da sta prav on in njegova žena povabljena na obed v grad Windsor v času praznovanja kraljičinega rojstnega dne. Mimogrede: v nobeni od kraljevskih kuhinj ne uporabljajo česna, ker je tako naročila kraljica. Vsak monarh ima lahko nekaj kapric.