»Ko smo pred enim letom na dražbi Mipa DML za 220.000 evrov kupili znamko Kekec pašteta, mi je stečajna upraviteljica Pomurke v stečaju Alenka Gril čestitala in me vprašala, zakaj nismo kupili še znamke Pomurka, a to je bilo za nas takrat prevelik zalogaj,« je danes sodniku Draganu Triviću ozadje najema znamke, plačevanja licenčnine in nato tudi nakup blagovne znamke pojasnjeval zastopnik družbe Osem Miroslav Flisar.

Novi lastniki zastavili znamko s podobo Kekca

Zgodba je zapletena, a bistvo spora med Pomurko v stečaju in družbo Osem iz Murske Sobote je dejstvo, da so novi lastniki Pomurke leta 2006 pri bankah zastavili vsem znano znamko Kekec pašteta, prepoznavno s podobo nasmejanega Kekca. Da bi lahko pašteto proizvajali in prodajali še naprej, so leta 2007 registrirali novo blagovno znamko Kekec brez znane podobe Kekca. Stečajna upraviteljica zdaj trdi, da družba Osem v bistvu uporablja drugo znamko Pomurke v stečaju.

Kekec brez podobe ostal Pomurki

Pomurka je namreč v tistem obdobju Mipovi družbi DML poleg znamke s podobo Kekca prodala še nekaj drugih znamk, znamka Kekec brez grafične podobe pa je ostala v lasti Pomurke. Družba Osem je kmalu po začetku stečajnega postopka vzela v najem obrat v Pomurki.

»Kar šest mesecev se niso mogli dogovoriti, komu naj plačujemo licenčnino,« je povedal Flisar. Potem so sklenili tripartitno pogodbo, po kateri so licenčnino plačevali na tekoči račun Pomurke, od marca 2013, ko je višje sodišče presodilo, da je znamka v lasti MIP DML, pa slednjemu. »Ves čas pa smo Pomurko obveščali o količini prodanega blaga,« je še pojasnil Flisar. Pomurka je torej prejela kupnino in licenčnino za znamko Kekec pašteta, stečajna upraviteljica pa je zdaj vložila tožbo za izbris te iste blagovne znamke zaradi neuporabe.

V tožbi trdi, da blagovna znamka, ki jo je kupil Miroslav Flisar, ni enaka tisti, ki jo zdaj uporablja na svojih izdelkih, in da zato kupljene znamke sploh ne uporablja, ampak uporablja besedno znamko Kekec, ki je v lasti Pomurke v stečaju. Ker v Pomurki menijo, da znamka Kekec pašteta že več kot pet let ni v uporabi, predlagajo, naj znamko Kekec pašteta izbriše. Sodišče bo o zadevi odločilo v roku enega meseca.