Šest let je minilo, odkar je slovenski košarkar Goran Dragić nazadnje in tudi edinkrat igral v končnici lige NBA. Takrat se je v dresu Phoenix Suns v svoji drugi sezoni šele prebijal na veliko sceno, tokrat pa z Miami Heat med šestnajstimi najmočnejšimi klubi nastopa kot dobro uveljavljen igralec. Moštvo s Floride je na prvi tekmi prvega kroga povsem nadigralo Charlotte Hornets, Dragić pa je k zmagi v 34 minutah prispeval devet točk in deset asistenc.

»Uspelo nam je vse, kar smo si zadali. Takih tekem ne bo veliko, a tokrat smo se približali popolnosti,« je po dominantni predstavi Miamija povedal Goran Dragić. Vročica je večino dela opravila že v prvi četrtini, v kateri je dosegla kar 41 točk in s tem izenačila klubski rekord po številu točk v eni četrtini v končnici, nasprotnik pa zgolj 22. V uvodnih 12 minutah je Dragić dosegel osem točk in šest asistenc. »Dobro smo se pripravili. Trenerski štab naju je z Joejem Johnsonom opozoril, da naju bodo dobro pazili pri igri 'pick and roll'. Natančno to se je zgodilo. V takih primerih težko napadaš koš in ti ostane le, da iščeš prostega soigralca. Luol Deng je bil tokrat v formi in zadeval vse. Vesel sem zanj,« se je smejalo Dragiću. Deng je bil z 31 točkami najboljši strelec gostiteljev. Slovenski reprezentant je imel sicer pomembno nalogo tudi v obrambi, v kateri je pokrival najboljšega posameznika Charlotta Kembo Walkerja. »Dobro smo pazili nanj. Gre za odličnega igralca, ki bo v vsakem primeru dosegel svoje. Dal je 19 točk, a ob tem ni razigral soigralcev, kar bo ključ tudi na drugi tekmi.«

Zaključna žogica Blažiča

Končnica je v polnem teku tudi v evroligi. Na tretji četrtfinalni tekmi bo poskušal Jaka Blažič z Laboralom v torek ob 20.15 v Atenah končati serijo proti Panathinaikosu in si zagotoviti mesto na sklepnem turnirju četverice. Podobno lahko uspe še Fenerbahčeju na gostovanju pri Realu Madridu (20.45), medtem ko sta Barcelona in Lokomotiv Kuban (20.45) v zmagah izenačena na 1:1.