Predigra zadnjega dejanja pokala je bila sobotna seja združenja prvoligaških klubov, ki pa je v Ribnici potekala v ilegali. Že dan pred sejo so z RZS sporočili, da bo zaprta za javnost, razlog pa sta bila razprava in glasovanje o nastopu dveh slovenskih klubov v regionalni ligi Seha. Verjetno zato, da bi preprečili pranje umazanega perila v medijih in javnosti, prav tako pa tudi blamažo izpred dveh sezon, ko so na javni skupščini RZS izglasovali nastop treh klubov v Sehi (Celje, Gorenje, Maribor) in zato prvo ligo z 12 klubov razširili na 14, nato pa jim je vodstvo Sehe tik pred zdajci z denarnim izsiljevanjem preprečilo udeležbo. Takrat je Seha za sodelovanje vsakega slovenskega kluba za vsako od dveh sezon zahtevala po 150.000 evrov (skupno 900.000), zato je zadeva padla v vodo, zdaj pa naj bi kotizacija za prvi dve leti za vsakega od dveh klubov znašala le 12.500 evrov na sezono.

Na seji v Ribnici je glasovalo le 12 prvoligašev od 14, kajti predstavniki Sevnice se je sploh niso udeležili, zastopnik Slovenj Gradca pa jo je predčasno zapustil. Izid glasovanja po vroči dveurni razpravi je bil 8:4 (proti so bili Koper, Ribnica, Trimo in Ormož) v korist tistih, ki so podprli sodelovanje Celja in Gorenja v Sehi, s katero je RZS že podpisala štiriletno pogodbo. Celjani in Velenjčani naj bi se v domačo ligo zaradi igranja v Sehi vključili šele v končnici (izid glasovanja 7:5), združenje mora zdaj pripraviti spremembo tekmovalnega sistema za sezono 2016/16, oboje pa mora maja potrditi še skupščina RZS.

Ribničani, ki so v polfinalu namučili Celjane, saj so dobro minuto pred koncem zaostajali le za zadetek (23:24), so na tekmi za tretje mesto ob bučni podpori novoustanovljene navijaške skupine z nenavadnim imenom Green Stabil Hooligans po podaljških ugnali Trimo. S tem so ponovili uspeh s svojega prvega sklepnega turnirja iz leta 2011, ko so v Zlatorogu za »bron« premagali Celjane s 26:25. »Vedno je lepše dobiti tekmo za tretje mesto, kot pa izgubiti v finalu,« je ocenil trener domače ekipe Robert Beguš. Za 25. pokalno lovoriko v zgodovini samostojne Slovenije so se v deželi suhe robe udarili Celjani in Koprčani, ki so si v zadnjih desetih letih razdelili vsa prva mesta: Štajerci so bili sedemkrat najboljši, Primorci (takrat še kot zdaj že pokojni Cimos) pa trikrat.

»Vujo, Vujo,« je skandirala navdušena množica pred dvorano in v njej pred začetkom finala, ki si ga je prišel ogledat tudi selektor Veselin Vujović. V finalu so se Celjani mučili do izida 7:6 v 17. minuti, nato pa so v naslednjih devetih minutah naredili delni izid 9:0 za vodstvo s 15:6, po katerem je že bilo jasno, da bodo petič zapored in 19. skupno osvojili pokal. Koprčani so v Ribnici nadgradili lansko tretje mesto s sklepnega turnirja v domači Bonifiki, katerega organizacija jih je stala 6000 evrov, kljub porazu pa trener Zoran Jovičić ni bil razočaran. »Za klub in igralce je že uvrstitev v finale kot naslov evropskega prvaka. Celjani so telesno močnejši, izkušenejši in imajo najboljše slovenske igralce, naš kader pa je omejen na domače igralce in na le nekaj ulic v Kopru,« je dejal koprski trener Zoran Jovičić, ki je bil kot igralec pokalni prvak s Prulami leta 2002 ter s Cimosom 2008 in 2009, kot pomočnik Cimosovega trenerja Fredija Radojkoviča pa leta 2011.

Po koncu finala so Celjani oblekli rumene majice s številko 19 in napisom »Boris, ta je zate«, s katero so se spomnili na klubskega ekonoma Borisa Vrščaja, ki je nedavno doživel hujšo prometno nesrečo in bo nekaj mesecev v bolnišnici. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Miha Zarabec, najboljši strelec je bil Blaž Janc (oba Celje), najboljši vratar pa Jošt Perovšek (Ribnica).

Izidi, finale: Celje Pivovarna Laško – Koper 2013 38:25 (19:9), za 3. mesto: Riko Ribnica – Trimo Trebnje 35:29 po podaljških (27:27, 12:16), polfinale: Koper 2013 – Trimo Trebnje 28.23 (13:13), Celje – Riko Ribnica 25:24 (13:13).