Za nastop v letošnjem pokalnem tekmovanju se je prijavilo 37 moštev, med njimi tudi vseh 14 prvoligašev, vendar jih je na poti do sklepnega turnirja izpadlo deset. Že v dvaintridesetini finala se je tekmovanje končalo za Slovana in Izolo, v šestnajstini za Ormož, Gorenje in Krko, v osmini za Dobovo, Loko in Sevnico (brez boja je za zeleno mizo izgubila z 0:10, ker ni pripotovala na tekmo v Ribnico), na zadnjem koraku pred turnirjem najboljše četverice pa sta se v četrtfinalu spotaknila še Maribor in Slovenj Gradec. Letošnji sklepni pokalni turnir v moški konkurenci bo prvič gostila Ribnica oziroma tamkajšnji klub, ki se je edini prijavil za organizacijo in tudi izpolnil vse razpisne pogoje.

Ribniški klub se je za organizacijo turnirja odločil v letu, ko praznuje 60-letnico delovanja. »Ob jubileju sta tako uvrstitev na sklepni turnir kot njegova organizacija prišla za naš klub kot naročena. Ribnica je eno starejših rokometnih središč v Sloveniji, za organizacijo pa smo se odločili tudi zaradi dolgoletnih uspehov naše članske ekipe in dobrega dela z mladimi. Prepričan sem, da bi morali biti sklepni turnirji pokalnega tekmovanja v manjših središčih, ker je to dobro za promocijo in popularizacijo rokometa. Čeprav je organizacija takšnega dogodka za manjše klube velik zalogaj, tudi finančni,« pravi Marko Obrstar, predsednik rokometnega kluba Riko Ribnica, po njegovem mnenju pa bo zadnje dejanje pokalnega tekmovanja v sezoni 2015/16 dogodek desetletja v Ribnici.

Naslov pokalnega zmagovalca iz minule sezone, ko je bil sklepni turnir v dvorani Bonifika v Kopru, branijo igralci Celja Pivovarne Laško. Na Primorskem so lani osvojili 18. pokalno lovoriko v zgodovini samostojne Slovenije, potem ko so v polfinalu nadigrali Dol TKI Hrastnik z 39:21, v finalu pa Gorenje s 34:29. Poleg tega so pobrali tudi nagradi za najboljšega igralca (Miha Zarabec) in vratarja turnirja (Matevž Skok), medtem ko je bil najboljši strelec Gorenjev igralec Staš Skube s 15 zadetki.

Pivovarji so tudi v športni dvorani v Ribnici absolutni favoriti za 19. pokalno zvezdico, čeprav trener Branko Tamše ne bo mogel računati na dva leva zunanja igralca, ki sta na bolniški. Marko Dujmovič se že dolgo ubada s poškodbo rame, Brazilec Arthur Patrianova pa si je nedavno na pripravah reprezentance Brazilije v Katarju znova poškodoval desno koleno, zato bosta potrebni operacija in dolgotrajna rehabilitacija. Pri Patrianovi gre za obnovitev poškodbe, saj si je isto koleno (križne vezi) lani v skoraj enakem obdobju poškodoval na tekmi španske lige, po operaciji in rehabilitaciji pa se je novembra lani na igrišče vrnil šele po sedmih mesecih. Po ponovni poškodbi naj bi spet zaigral šele ob koncu letošnjega leta, kar pomeni, da so zanj izgubljene tudi olimpijske igre, ki jih bo gostila njegova domovina Brazilija.

Spored – polfinali, danes ob 17. uri: Koper 2013 – Trimo, ob 20. uri: Celje Pivovarna Laško – Riko Ribnica, jutri ob 15. uri: tekma za tretje mesto, ob 18. uri: finale.