Po prvi polovici lige za prvaka v košarkarskem državnem prvenstvu dogajanje ne bi moglo biti bolj izenačeno. Kar pet ekip ima enako razmerje zmag in porazov, zato se v drugem delu obetajo zanimivi obračuni. V 6. krogu bo najbolj vroče danes v Stožicah, saj v goste Olimpiji prihaja Zlatorog s trenerjem Alešem Pipanom, ki je v letošnji sezoni Ljubljančane ugnal na vseh treh obračunih. V Domžalah bo Helios gostil Rogaško, državni prvak Tajfun pa bo lovil prvo zmago proti Krki.

Pipan bi rad videl karakter

Med tednom so košarkarji Olimpije s prepričljivo zmago v Novem mestu proti Krki potrdili, da visok uspeh na obračunu s Heliosom ni bil preblisk. V igri zmajev so opazni premiki na bolje, predvsem v pristopu na parketu, kar je povezano tudi s financami, saj so igralci v zadnjem obdobju na račune prejeli večino zaostalih obveznosti za letošnjo sezono. Z zaporednima zmagama so si dvignili tudi samozavest, kar bi utegnilo biti pred obračunom z Zlatorogom in preostalim delom sezone odločilnega pomena. »Vsi dobro vemo, kako so se razpletli letošnji trije obračuni z Zlatorogom. Tekma s Krko mora biti v glavah igralcev pozabljena, tekma z Laščani pa velik motiv, saj si četrtega zaporednega poraza v medsebojnih obračunih ne smemo dovoliti,« je že v Novem mestu pridigal trener Gašper Potočnik, ki ima ob boljši finančni situaciji lažje delo.

Ne glede na to je jasno, da Ljubljančanov danes v Stožicah ne čaka lahko delo. Trener Aleš Pipan je proti nekdanjemu delodajalcu vsakič še dodatno motiviran, ob tem pa dobro pozna razmere v ljubljanski slačilnici. »Če bodo moji fantje odigrali tako kot v Domžalah, potem nimamo možnosti za uspeh. Če pa bomo pokazali karakter kot na prejšnjih tekmah, se lahko nadejamo ugodnega rezultata,« je jasen Aleš Pipan.

Tajfun v hudi krizi

V ligi za prvaka v igri ne steče Krki, zato je imel trener Vladimir Anzulović po obračunu z Olimpijo zagotovo resen pogovor z igralci. Ti so morali v drugem polčasu sredinega obračuna od domačih gledalcev poslušati marsikatero pikro in žaljivo pripombo. Novomeška publika jim je očitala premalo borbe na parketu, od česar Anzulović ni bežal. V igri njegovega moštva manjka predvsem prava organizacija, za kar so zadolženi Rebec, Tomić in Rojc, povsem neprepoznaven je tudi ostrostrelec Mirko Mulalić. Šentjurčani so še v precej hujši krizi od nasprotnika, saj v ligi za prvaka še niso zmagali. Klub močno trpi posledice igranja tako v ligi ABA kot Fibinem evropskem pokalu, potem ko je do letošnje sezone nastopal le v domačem prvenstvu.

Dobro delo je po porazu za 51 točk proti Olimpiji opravil trener Heliosa Jakša Vulić, saj se je njegovo moštvo takoj pobralo in ugnalo neugodni Zlatorog, čeprav je zaradi zdravstvenih težav na parket stopilo le sedem igralcev. Tokrat v Domžale prihaja Rogaška, ki pod Damjanom Novakovićem že drugo sezono zapored dosega odlične rezultate. »Poskušali bomo prikazati najboljšo igro, ki jo lahko s trenutno razpoložljivimi igralci. Ti so zaradi manjše rotacije utrujeni, a ko jih na tekmah prevzame adrenalin, je to kaj kmalu pozabljeno,« pravi Jakša Vulić.

Liga Nova KBM, za prvaka, 6. krog, danes ob 18. uri: Helios – Rogaška, ob 19. uri: Olimpija – Zlatorog, ob 20. uri: Tajfun – Krka, za obstanek, 7. krog, danes ob 19.30: Portorož – Hopsi, ob 20. uri: LTH Castings – Elektra, ob 21. uri: Lastovka – Šenčur.