Za včeraj je bila sklicana izredna seja občinskih svetov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki z eno samo točko dnevnega reda: razmere v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ). Lokalne skupnosti in zaposleni želijo jasne odgovore o napovedanih odpuščanjih v šoštanjski družbi. Na sejo so povabili tudi vodstvo Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), vendar, kot je nedavno pojasnil Blaž Košorok, prvi mož HSE, »vsakršno vmešavanje politike v trenutno reorganizacijo skupine HSE tej bolj škodi kot koristi«. So pa v HSE skupaj z lastnikom, torej SDH, na župane Šaleške doline naslovili dopis, v katerem podrobno opisujejo vzroke za nastale razmere v energetiki in napovedano reorganizacijo skupine HSE.

V pojasnilu o reorganizaciji v TEŠ je razbrati, da bo HSE odpovedal pogodbo 234 delavcem. Vendar bo najmanj 59 delavcem ponudil nove pogodbe o zaposlitvi za ustrezno delo, preostalim presežnim delavcem pa bodo ponudili prezaposlitve. Program presežnih delavcev bo predvidoma pripravljen do konca meseca, še prej ga bodo uskladili s socialnimi partnerji.

Stavka od 4. do 23. aprila

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) je medtem že napovedal splošno stavko v elektrogospodarstvu in o tem obvestil vlado. Izvedeli smo, da bo stavka v celotnem elektrogospodarstvu trajala kar tri tedne, in sicer od 4. do 23. aprila.

Sindikat energetikov zaradi spodletelega poskusa izdaje podjetniških obveznic HSE v višini 285 milijonov evrov poziva tudi k menjavi vodstva in nadzornikov HSE. Blaž Košorok, prvi mož HSE, in Stojan Nikolić, prvi finančnik v skupini, odgovarjata, da gre za še en poskus diskreditacije vodstva HSE brez resne osnove.

»Neizdaja obveznic ne vpliva na naše poslovanje, saj imamo finančne vire zagotovljene. Smo torej v podobnem položaju kot pred letom dni, s tem da nam je lani uspelo izboljšati odnose z bankami, urediti pogodbena določila vseh kreditnih pogodb tako, da ne bo več prihajalo do kršitev zavez. Po dveh letih bomo objavili letno poročilo, ki ne bo vsebovalo mnenja revizorja s pridržkom, prvič v zgodovini skupine HSE pa smo pridobili bonitetno oceno, ki je bila za marsikoga pozitivno presenečenje,« odgovarjata Košorok in Nikolić. In dodajata: »Če so to, kar navaja sindikat, razlogi za zamenjavo vodstva, potem se sprašujeva, kateri bi bili lahko resni razlogi.«

Poslovna škoda HSE pa zaradi neizdaje obveznic ni bila povzročena, pravita. »Gre za zavajanje javnosti in preusmerjanje pozornosti z realnih problemov skupine HSE, ki so jih povzročile napačne odločitve v preteklosti, tudi tiste, za katerimi stoji vodja sindikata SDE in ki jih mora poslovodstvo HSE sanirati,« še zatrjujeta Košorok in Nikolić.