Sevilla se v evropski ligi počuti kot doma, saj je v zadnjih desetih sezonah kar štirikrat postala prvak, tudi v zadnjih dveh letih. Klub iz Andaluzije je tudi letos povsem blizu rekordni peti lovoriki v drugorazrednem evropskem tekmovanju, saj je znova v polfinalu, za kar pa se je moral precej potruditi. V španskem obračunu z baskovskim Athleticom je po prvi tekmi sicer Sevilli odlično kazalo, saj jo je dobila z 2:1, a je nato včeraj na svojem stadionu Ramon Sanchez Pizjuan izgubila z istim rezultatom in o potniku v polfinale so po 120 minutah igre odločale šele enajstmetrovke. Domači so izkoristili vseh pet, medtem ko ga je pri Athleticu polomil četrti strelec Benat Etxebarria, ki je streljal naravnost po sredini vrat v roke vratarja.

Ob Sevilli od Špancev v polfinalu tudi Villarreal

Španci bodo imeli v polfinalu še enega predstavnika, saj je Villarreal pričakovano izločil praško Sparto. Če je rumena podmornica na prvi tekmi doma zmagala zgolj z 2:1 in je bil dvoboj zato še odprt, pa Španci na povratni tekmi v češki prestolnici niso želeli ničesar prepustiti naključju. Že prvi polčas so dobili s 3:0 in razblinili vse dvome o polfinalistu iz tega para, v nadaljevanju pa so po vodstvu s 4:0 domačim dovolili, da so z dvema goloma zgolj ublažili poraz.

Šahtar nadigral Brago

Še najbolj prepričljivo se je v polfinale uvrstil ukrajinski Šahtar, ki je Brago z 2:1 premagal že v gosteh, v Lvovu pa so Portugalci padli s kar 4:0. Večer je bil poseben predvsem za kapetana ukrajinske zasedbe Daria Srno, ki je sinoči že 486. nastopil v dresu Šahtarja, kar je največ v zgodovini kluba. Hrvat je rekord proslavil z zadetkom z bele točke, ko je v 25. minuti zadel za 1:0, v 50. minuti pa je bil tudi podajalec za tretji gol svoje ekipe.

Poslastica na Anfieldu: 7 zadetkov in sanjski preobrat Liverpoola

Posebno omembo med včerajšnjimi tekmami pa si gotovo zasluži nogometna poslastica na Anfieldu, kjer sta se pomerila Liverpool in Borussia Dortmund, kljub temu da je ves čas kazalo na napredovanje Nemcev, pa so na koncu z golom v 91. minuti zmago s 4:3 in uvrstitev v polfinale slavili domači. Obe moštvi trenutno povezuje strateg angleškega kluba Jürgen Klopp, ki je pred prihodom v mesto Beatlov sedem let vodil prav klub iz Porurja in z njim dvakrat postal nemški prvak. Ali je bil ravno on odločilni faktor, da je Liverpool na koncu nekoliko presenetljivo izločil Borussio, bi se dalo debatirati, o tem, da si je s tem uspehom pridobil še precej dodatne podpore na Anfieldu, pa ne gre dvomiti.

(foto: Reuters)

Sinočnji večer se bo gotovo zapisal globoko v spomin Liverpoolovih navijačev, saj so njihovi ljubljenci uprizorili izjemen preobrat proti kakovostnemu nasprotniku, ki večino tekme ni kazal znakov, da bi lahko bil premagljiv. Borussia je namreč izkoristila medel začetek Liverpoola in že po devetih minutah povedla z 2:0, skupno 3:1. Zaradi večjega števila golov v gosteh, se je zdel takrat potnik v polfinale odločen, saj je Liverpool potreboval kar tri zadetke. Domači so se sicer pobrali in začeli igrati bolje, a so zapravljali priložnosti kot po tekočem traku, tako da v prvem polčasu ostalo pri 0:2.

Verjetno je imel Klopp med odmorom enega svojih motivacijskih govorov, saj se njegovi varovanci niso predali. V drugem polčasu so nadaljevali z ofenzivo in igro na vse ali nič, za kar so bili prvič poplačani že v tretji minuti nadaljevanja, ko je zadel Divock Origi, ki je znova dobil prednost pred Danielom Sturridgom. Anfield je ob nenehnih pozivih Kloppa oživel in nogometaši v rdečih dresih so bili odločeni, da (vsaj) izenačijo, a v 57. minuti se je zdelo, da je njihovih upov konec, ko je Marco Reus zadel za 1:3. Toda ne, kot da se ni nič zgodilo, so domači nadaljevali z lovom na zadetke, gostje pa so se v mislih verjetno že odpravili na današnji žreb polfinalnih parov, kar se jim je še kako maščevalo. Philippe Coutinho je v 66. minuti z lepim golom s strelom izven kazenskega prostora redse znova približal Borussii, nato pa je v 77. minuti še izvedel kot, po katerem je z glavo zadel branilec Mamadou Sakho. Izid je bil 3:3 in postavljalo se je vprašanje, ali bo Anfield priča še enemu preobratu Liverpoola na evropskih tekmah, ki jih je bilo v zgodovini že kar nekaj. In bilo je tako, v sodnikovem dodatku so domači izkoristili prosti strel in se vsi postavili v gostujoči kazenski prostor, po predložku kapetana Jamesa Millnerja pa je z glavo zadel še drugi srednji branilec Dejan Lovren, tribune mitskega stadiona pa so izbruhnile od navdušenja. Liverpool je izločil Borussio in se čez noč prelevil v favorita za zmago v evropski ligi, ki prinaša igranje v ligi prvakov.

Klopp: Borili smo se kot hudiči

»Težko pojasnim, kaj se je tokrat zgodilo. Bil je to čudovit nogometni večer na Anfieldu. če sem pošten, pa je bila tekma nekoliko čudna. V celoti gledano smo si napredovanje zaslužili. Imeli smo veliko priložnosti, borili pa smo se kot hudiči. Seveda smo imeli pri vsem skupaj tudi nekaj sreče, saj smo zmagoviti gol zabili v 91. minuti,« je po tekmi dejal Klopp.

»Vse od prve minute smo lahko videli kvalitete Borussie. Izkoristila je skoraj vsako ponujeno priložnost. Moštvo, ki ima takšne kvalitete v protinapadu, je smrtonosno. Je pa bilo izjemno, da smo kljub zaostanku uspeli ostati v igri. V igro smo poslali Joa Allena in Daniela Sturridga, kar je bilo sporočilo, da želimo pokazati svoj karakter in da nas ne skrbi preveč, če bomo izgubili. Na koncu nam je uspelo celo več kot to. To pa je nogomet v svoji najboljši izvedbi. Čudovita izkušnja, za katero še zdaj težko verjameš, da se je res zgodila po takšnem scenariju. Ko po prvem polčasu zaostajaš z 0:2, težko ostaneš pogumen. A dogovorili smo se, da se ne bomo predali tako zlahka. Da na takšni tekmi kljub vsemu do konca ostaneš v igri in celo zmagaš, je zelo redko. Ko se zgodi, je občutek neverjeten. Sem vesel za vse, ki so si ogledali to tekmo,« je dodal Klopp, ki pa zavrača namige, da je njegovo moštvo sedaj favorit za končno zmago v tem tekmovanju »Španski klubi so močnejši. Nikoli nisem razumel tistih, ki so trdili, da bo zmagovalec današnje tekme na koncu prvak. Toda če bomo prišli do finala, pa bomo gotovo pripravljeni, da storimo zadnji korak.«