Začelo se je z obiskom najbolj vročekrvnih navijačev na treningu, po katerem je Ibraimi, eden najboljših igralcev kluba, od Zahovića zahteval, da bolj zaščiti igralce pred poskusom fizičnega obračunavanja in  grožnjami.  Ibraimi je v čustveni  izpovedi za časnik Ekipa povedal, da je Zahović v komunikaciji, ki sta jo vzpostavila po tem, ko je zapustil karanteno, užalil njega, njegovo preteklost, mamo, njegov narod in vero. To pa so stvari, prek katerih Ibraimi ne more iti, zato je verjetno odigral že zadnjo tekmo za Maribor. Ob tem je zanimivo, da je bil Ibraimi, ki je bil izbran celo za najboljšega makedonskega nogometaša leta,  vrsto let med tistimi, ki so imeli pri športnem direktorju največ kredita in si ga trenerji skoraj niso upali posesti na klop ali tribuno.

Z Ibraimijevo izpovedjo, v kateri je razkril Zahovićeve primitivne žaljivke, je zadeva, ki so jo v klubu, tako kot druge incidente v preteklosti, nameravali obravnavati interno, dobila oznako javno.  Športni direktor, ki je pred nedavnim dobil novo osemletno pogodbo v klubu do leta 2024, si je tako omajal kredibilnost in zaupanje. Zahovićevo početje je daleč od profesionalizma in vrednot, ki so klubu v preteklosti prinesle zgodovinske uspehe in milijone evrov v blagajno.   A kljub javnemu razkritju je to vendarle notranji problem Maribora, ki ga bo moralo razrešiti klubsko vodstvo, v katerem je prvi človek po moči in vplivu prav športni direktor Zahović in ne predsednik kluba Drago Cotar ali direktor Bojan Ban.

V precej hujši zagati je Olimpija, ki nima le težav s povsem zgrešenimi zimskimi nakupi, padcem forme, slabo telesno pripravljenostjo, krizo igre in doseganjem zadetkov ter le še dvema točkama prednosti pred Mariborom, ampak tudi z rasizmom v strokovnem štabu in homofobijo med navijači. »Idiot črni« sta besedi, ki ju je izrekel trener Olimpije Marko Nikolić na račun  20-letnega nigerijskega napadalca Blessinga Elekeja, potem ko je igralec, za katerega so pozimi Gorici plačali za slovenske razmere rekordnih 800.000 evrov odškodnine,  dosegel izenačujoči gol. Šestintridesetletnega trenerja iz Srbije je razburil način, kako je Eleke proslavljal zadetek – ob kotni zastavici je tudi molil, namesto da bi stekel na sredino igrišča, da bi se tekma čim hitreje nadaljevala.

Za Nikolića je obremenilni dokaz, da ga je pri izreku žaljivke ujela televizijska kamera. V največjih ligah so se igralci in trenerji že zdavnaj naučili, da si med pogovori z roko prekrijejo usta, da niti tisti, ki znajo brati z ustnic, ne morejo razbrati, kaj so govorili. Za nameček se v povezavi z navijači Olimpije pojavljajo simboli in grafiti, ki izražajo homofobijo, protiislamizem, nacionalizem... Do takšnih dogodkov bi morala imeti Olimpija, tako kot Uefa in Fifa, ničelno toleranco, a ukrepov ni bilo. Afero so pometli pod preprogo z opravičilom Nikolića za opazko, za katero trdi, da ni bilo nobenega namena žalitve na rasni osnovi, predsednik Milan Mandarić pa dodal, da je bila izrečena v afektu v veliki želji po zmagi.

Očitno si Olimpija ne upa zamenjati trenerja, ki sploh še ni izgubil tekme, pa tudi navijačem se noče zameriti. S kaznovanjem je na potezi Nogometna zveza Slovenije.