Premier Cameron ni imel izbire. Teden, v katerem so se on in njegovi predstavniki vse bolj zapletali pri odgovorih na preprosto vprašanje, ali so se on in člani njegove družine finančno okoristili s panamskim investicijskim skladom pokojnega očeta, ki trideset let v Britaniji ni plačal niti penija davka, se je končal z demonstracijami na tisoče ogorčenih Britancev pred Downing streetom. Mnogi so imeli na glavi znane panamske klobuke. Drugi prašičje maske in nosove Lažnivega kljukca. Vsi so glasno zahtevali Cameronov odstop, potem ko so panamski dokumenti o podjetjih v davčnih oazah naplavili tudi njegovo družinsko ime. Nekdanji laburistični londonski župan Ken Livingstone je celo dejal, da bi moral ne samo odstopiti, ampak končati v zaporu. Vodja laburistične opozicije Jeremy Corbyn pravi, da je Cameron zavajal javnost, izgubil zaupanje Britancev in da mora odgovoriti na veliko vprašanj o svojih zaslužkih in davkih v obdobju, ko še ni bil premier.

Nova neprijetna vprašanja

Objava povzetkov davčnih napovedi je prvi del politične operacije »Save Dave« (Reševanje Davida Camerona, ki mu prijatelji rečejo Dave). Povzetki (še) ne razkrivajo nobene nezakonitosti. Razkrivajo pa, da so Cameroni zelo bogata družina, ki je postala še bogatejša, ker je izkoristila vse možnosti za tako imenovano »optimizacijo« davka, ki je posrečen izraz za izogibanje davku z izkoriščanjem v bistvu lukenj v davčni zakonodaji. Davčni aranžmaji Cameronov, vsaj v preteklosti, so pravi učbenik izogibanja plačilu davka, ravno premier Cameron pa je zadnjih nekaj let porabil veliko sape za govorjenje o nemoralnosti tega početja. Objava je sprožila nova neprijetna vprašanja, posebno o dveh nakazilih po 100.000 funtov v letu 2011 (ko je že bil premier), ki mu jih je »podarila« 81-letna mama Mary. S tem naj bi izravnala njegovo dediščino (po očetu) z dediščino brata in dveh sester. Zakaj mu ni že oče – multimilijonar Ian Cameron – zapustil enako kot preostalim trem, ampak precej manj, »samo« 300.000 funtov? Zato, ker moraš v Britaniji na več kot 325.000 podedovanih funtov plačati visok davek. To, česar povzetki davčnih napovedi Camerona ne povejo, je, ali je bila ta gotovina iz kontroverznega očetovega investicijskega sklada, ki so ga razkrili panamski dokumenti.

Bogastvo, večje od sanj večine Britancev

Prav tako nihče ne pove, od kod so bile druge delnice, ki sta jih zakonca Cameron leta 2010, samo nekaj mesecev, preden je on postal premier, prodala za 140.000 funtov. Prejšnji teden je »priznal« samo prodajo delnic očetovega sklada za »okoli 30.000« funtov.

Cameron je sicer v šestih letih zaslužil 1,1 milijona in plačal 400.000 funtov davka. V zadnji napovedi je prijavil 200.307 funtov zaslužka, ki so ga tvorili premierska plača (140.522), oddajanje tri milijone funtov vredne družinske hiše v Londonu, ki je ne potrebuje, saj Cameroni živijo zastonj v Downing streetu (46.899 funtov), obresti na prihranke (3052 funtov) in še 9834 funtov, ki jih je dobil za svoje izdatke od konservativne stranke. Cameroni so pred leti sicer na zanimiv način odplačali posojilo za londonsko hišo: z delom posojila, ki so ga vzeli za hišo v grofiji Oxfordshire. Tam je volilno okrožje Camerona in po pravilih parlamentarne igre obresti na to posojilo plačujejo davkoplačevalci. Celo desničarski Telegraph, naklonjen konservativcem, je napisal, da ima »premier, stanodajalec in prodajalec delnic, večje bogastvo od sanj večine Britancev«, levičarski Mirror pa je udaril žebljico na glavico: »Bogati postajajo vse bogatejši, vendar jim denarja nikoli ni dovolj. Več, ko ga imajo, več ga hočejo.