Biotehniški izobraževalni center – BIC Ljubljana je konec lanskega leta odprl sodobni Center kulinarike in turizma, ki je namenjen usposabljanju in izobraževanju vrhunskih hotelskih, gostinskih in drugih turističnih delavcev. Medpodjetniški izobraževalni center KULT 316 je urejen na 1100 kvadratnih metrih, v stavbi nekdanjega obrtnega doma v Šentvidu, v kateri so bili zadnja leta dislocirani prostori Gimnazije Šentvid. Center obsega dve stavbi, ki sta med seboj povezani z okroglim veznim delom. Starejši del je bil zgrajen leta 1897, novejši z veznim traktom pa po letu 1950.

Restavracija in vinoteka vabita zunanje goste

V studiu Curk arhitektura so se projekta lotili večplastno, saj je bilo treba izvesti zelo zahtevno materialno tehnično prenovo dotrajanih stavb, funkcionalno umestiti vsebinski program in s posegi doseči novo vizualno identiteto mikrolokacije. Objekt je vsebinsko razdeljen na tri področja, gostinstvo, turizem, hotelirstvo, in vsa zagotavljajo izvedbo sodobnega praktičnega pouka.

Posebnost zasnove izobraževalnega centra je, da ima na voljo prostore za izvedbo sodobnega učnega procesa, v katere so prijazno vabljeni zunanji gostje. Center kulinarike in turizma torej ni navadna šola, ampak je v njem ustvarjeno okolje, v katerem so študenti v vsakodnevnem stiku z zunanjimi uporabniki, ki tako izpopolnjujejo svoje znanje. Javni prostori, v katere lahko pridejo tudi zunanji gostje, so turistični urad, kavarna, restavracija in vinoteka v kleti. Tehnološko dovršena restavracijska kuhinja je odprtega tipa, kar pomeni, da gost lahko opazuje proces priprave hrane. Skupinam ob prednaročilu z veseljem pripravijo tudi voden ogled, na katerem lahko spoznajo poljavni del prostorov: učilnice, učne kuhinje za praktično učenje, hotelsko sobo in predstavitveno kuhinjo.

Historični značaj starejšega dela objekta je zahteval upoštevanje obstoječih volumnov, predvsem v pritličju in v vinski kleti, ki so jo v ta namen še poglobili. Ob odstranjevanju ometov so naleteli na stare plasti beleža poslikav sten in stropov. Te barve so vplivale na izbor barv notranje opreme, ki je poenotena v modrih, bež in črnih tonih. Izbrano sedežno pohištvo prihaja iz Italije, proizvajalec izdelkov vrhunskega oblikovanja je opremo prostorov Centra kulinarike in turizma KULT 316 označil za referenčno in slike interjerjev objavil v svojih publikacijah.