»Ko enkrat v živo vidiš granitne kocke in jih preizkusiš s kolesom, hitro vidiš, zakaj se reče severni pekel. Če je zraven še dež, je še bolj brutalno, a tega še nisem preizkusil. Upam, da se vremenska napoved ne bo uresničila. Gre za dolgo dirko (257 km), 27 je tlakovanih odsekov (50 km), vseskozi je boj, kdo bo bolj spredaj začel odseke, vseskozi spremembe ritma, potrebna je popolna zbranost vseh šest ur, ne glede na veter, prah ali blato... Brez dvoma pravi pekel.« Tako je Marko Kump (Lampre) opisal legendarno kolesarsko klasiko Pariz–Roubaix, na kateri bodo jutri na 114. izvedbi vozili tudi njegov klubski kolega Luka Pibernik, Borut Božič (Cofidis), Luka Mezgec (Orica GreenEdge) in Kristijan Koren (Cannondale).

Nadpovprečna slovenska zasedba na dirki dirk, najbolj posebni, najbolj legendarni, najbolj zgodovinski, najbolj epski enodnevni na svetu. »Roubaix«. Božič je lani s 14. mestom in akcijo dneva, zaradi katere se je krojil končni vrstni red (1. John Degenkolb), napisal najuspešnejšo slovensko zgodbo. V šestem poskusu o morebitni ponovitvi ne goji glasnih obetov. »Sploh ne bi želel govoriti o pričakovanjih. Zaradi zdravstvenih težav nimam v nogah veliko dirk, sploh tako dolgih, in ne vem, kako se bo organizem odzval. Pripravljenost ni slaba. Previden sem,« pravi 35-letni Idrijec Borut Božič, ki po izkušnjah in karakteristikah sodi v zgornji razred najsposobnejših za vrh. Tudi Koren, ki bo vozil že sedmič, a potenciala še ni potrdil. Spredaj vsi pričakujejo, da se bo legendam Fabianu Cancellari in Tomu Boonenu pridružil še junak Flandrije Peter Sagan v mavrični majici. Božič »šest ur agonije« opiše takole: »Roubaix je dirka za uživanje. Stokrat se vse obrne in spremeni že od 120. kilometra dalje. Dogaja se vse, kar je v kolesarstvu mogoče, in še več, a je treba biti zraven vseskozi, še posebej pa razmišljati. Tudi zaradi tega je Roubaix tako cenjen, ne le zaradi pekla.«

Kump je pekel v vseh razsežnostih dvakrat že preživel. »Med kolesarji v cilju niti ni čutiti posebnega spoštovanja, a vsak v sebi čuti ponos, ne glede na to, kje na lestvici konča. Pomočniki z nalogami v prvem delu pretrpijo še precej več, da končajo na velodromu v Roubaixu,« priznava Kump. Luka Pibernik lani niti ni dobro izkusil brutalnih kock, saj je že po polovici moral kolo posoditi klubskemu kolegu in karavani le pomagal. »Upam, da bom imel letos več sreče,« se nadeja Luka Pibernik, državni prvak iz Suhadol. Luka Mezgec bo novinec in šele petnajsti Slovenec na kolovozu za »osle in traktorje«, kot je nekoč pripomnil eden od kolesarskih jezdecev s prilagojeno opremo. »Čeprav imam izkušnje iz gorskega kolesarstva, za Roubaix pa mislijo, da je najbližje temu, se je ne veselim. Na tlakovanih odsekih ne uživam. Seveda pa me vleče, da preizkusim tudi to,« pravi Luka Mezgec.