Župan francoskega mesta Chamonix je včeraj tolminskemu županu Urošu Brežanu predal prestižni naslov alpskega mesta leta. Lani se je z njim ponašal Chamonix, letos pa pripada posoškemu kraju z 11.400 prebivalci. Tolmin s tem dobiva vstopnico v klub alpskih mest, ki si prizadevajo za naravi prijazen in družbeno odgovoren razvoj prostora. V Sloveniji sta ta naziv v preteklosti že nosili občina Maribor (2000) in Idrija (2011).

Župan Tolmina je že lani septembra pojasnil, da so žirijo prepričali »s številnimi že izvedenimi in izvajajočimi projekti s področja učinkovite rabe energije, z ambicijami v turizmu, dobrimi praksami, zanimivimi za druge občine, ter s svojo jasno zavezanostjo zelenemu in trajnostnemu razvoju«. Naziv nameravajo v občini unovčiti predvsem na področjih zelene ekonomije in družbene odgovornost, mladih in njihove prihodnosti v Alpah, trajnostne mobilnosti in turizma.

Dogodke v okviru alpskega mesta leta koordinira Posoški razvojni center. Sodelavec centra pravi, da se bodo vsi pozitivni učinki nagrade pokazali šele v prihodnjih letih. Je pa prepoznavnost Tolmina v mednarodnem okolju v zadnjih mesecih, odkar je nominacija znana, že narasla. »Ta znak v mednarodnem okolju veliko pomeni. Ni nepomembno niti to, da ga prejemamo od Chamonixa,« pravi Kristan. Pojasnjuje, da dogodke ob letošnjem letu nizajo okrog treh področij: trajnostne mobilnosti, turizma in mladih. »Pri trajnostni mobilnosti veliko pozornosti posvečamo bohinjski progi, ki letos praznuje 110-letnico. V turizmu izpostavljamo spominsko cerkev na Javorci, ki bo praznovala 100 let, in razvoj tolminske kulinarike. Pri mladih pa spodbujamo razvoj sodela,« je naštel sogovornik.