Narodni park Krka se razprostira na sto desetih kvadratnih kilometrih ob bregovih reke Krke in leži v bližini Šibenika. Do parka je mogoče priti po cesti ali po morju. Reka Krka je sicer izjemen kraški fenomen, saj je med drugim oblikovala sedem slapov iz lehnjaka (Bilušića buk, Brljan, Manojlovački slap, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap in Skradinski buk) v skupni dolžini približno 250 metrov. Zadnja, sedma pregrada na Krki, sestavljena iz otočkov, jezer in kaskad ter ena najbolj znanih naravnih lepot na Hrvaškem, pa je ponekod široka tudi do 400 metrov.

Izvir Krke najlepši poleti

Najznamenitejši in najbolj obiskan slap na reki Krki je Skradinski buk. Občudovati ga je mogoče med sprehodom po krožni mreži stez in mostov, ob kateri stoji kopica vodnih mlinov z etnografsko zbirko. Na Skradinskem buku je mogoče videti tudi ostanke hidroelektrarne Krka, ki je prva na svetu osvetlila mesto. Točka vredna pozornosti v parku je zagotovo tudi sam izvir Krke, ki se ga najlepše vidi poleti, ko se slap, ki ga z vodo oskrbuje planota Dinara, povsem osuši. Obiskovalce prevzame tudi zelo raznolik rastlinski svet, saj so na območju parka našli več kot 860 rastlinskih vrst, biologi pa so najbolj navdušeni nad rastlinjem ob kanjonu na poti proti Roškemu slapu in ob pregradah na Skradinskem buku. NP Krka je tudi dom številnih živalskih vrst, med drugim osemnajstih vrst netopirjev, zelo veliko je tudi morskih in sladkovodnih rib ter školjk.

V zajezenih delih reke sta nastali dve duhovni središči. Na otočku Visovci stoji več kot 550 let star frančiškanski samostan s cerkvijo Gospe od Milosti in knjižnico, v kateri je shranjenih nekaj izjemno dragocenih listin. Pri Roškem slapu se Krka izliva v Visovsko jezero, osrednji slap pa je dolg 22,5 metra – tu je mogoče videti tudi mline, ki so v uporabi še danes. Kot drugo duhovno središče pa se kot pomembno središče pravoslavne dalmatinske eparhije omenja samostan sv. Arhangela v Carigrajski dragi.

Park odprt vse leto

Narodni park naseljujejo številne endemične rastlinske in živalske vrste. Med številnimi špiljami in jamami na območju parka še posebej izstopa Oziđana pećina, arheološko nahajališče nad Roškim slapom, do katerega ob strmi steni vodi 517 lesenih stopnic. Na bregovih Krke je tudi nekaj ostankov starohrvaških utrdb iz 14. stoletja. Ostanki Burnuma, rimskega vojaškega tabora, zgrajenega na prehodu iz starega v novi vek, ležijo neposredno nad Manojlovačkim slapom, najvišjim na reki Krki.

Nacionalni park je za obiskovalce odprt vse leto. Lahko ga raziščete po vodni in cestni poti, po kolesarski stezi ter privlačnih učnih pešpoteh.