Začelo jih je 24, ostalo jih je le še osem. Dogajanje v elitnem evropskem košarkarskem tekmovanju evroligi se s četrtfinalnimi obračuni preveša v zaključno in najzanimivejšo fazo. Med najboljšimi evropskimi klubi to pot ni Olympiakosa, ki je še lani igral v finalu. Če je odsotnost grškega velikana negativno presenečenje, pa pozitivnega predstavlja Crvena zvezda, ki je nadgradila lansko sezono, v kateri je tekmovanje zaključila s prebojem v Top 16.

Slovenija tudi to pot med evropsko elito ne bo brez svojih predstavnikov. Usoda je hotela, da se bosta v četrtfinalu pomerila Jaka Blažič in Sani Bečirović. Prvi je eden najpomembnejših posameznikov pri Laboral Kutxi, drugi pomočnik glavnega trenerja Aleksandra Đorđevića pri Panathinaikosu. Z Realom Madridom se bo za ubranitev evroligaške lovorike bojeval še mladi Luka Dončić. Četrtfinale, v katerem moštva igrajo na tri zmage po sistemu 2-2-1, se začenja v torek.

Tudi Laboral Kutxo lahko v letošnji sezoni evrolige štejemo med eno prijetnejših presenečenj. Jasno je bilo, da imajo Baski kakovostno moštvo, a je verjetno le redko kdo verjel, da utegnejo biti tako uspešni. Hrvaški trener Velimir Perasović je temeljni kamen položil z nakupom grškega centra Ioannisa Bourousisa, ki lani ni imel najboljše sezone pri madridskem Realu. 32-letni košarkar v Vitorii doživlja drugo pomlad, saj je statistično najučinkovitejši igralec dozdajšnjega dela evrolige. Zanimivo je, da je posebno vez v moštvu stkal ravno s slovenskim reprezentantom Jako Blažičem, ki si ga je Perasović prav tako močno želel v svojem moštvu. Blejec v novem okolju prikazuje zrele igre in pogostokrat prevzame odgovornost v ključnih trenutkih. Proti Panathinaikosu bo imela Laboral Kutxa, ki je s povprečno 38 skoki na tekmo najboljša skakalna ekipa, prednost domačega igrišča, kar nikakor ni zanemarljiv podatek. Špansko moštvo je namreč pred domačimi navijači na 12 tekmah klonilo le enkrat, ko je bil boljši Olympiacos.

Brez možnosti za napredovanje seveda ne bo niti Panathinaikos, ki se je na začetku sezone lovil, v zadnjem obdobju pa ujel želeno formo. Atenski velikan je tako na zadnjih enajstih tekmah v evroligi zabeležil kar devet zmag. Še najbolj je za napredovanje v četrtfinale trepetal Luka Dončić, ki je moral v zadnjem krogu obvezno premagati Himki, kar mu je tudi uspelo. Sedemnajstletnik to pot ni bil v ekipi kraljevskega kluba, Zoran Dragić pa je za rusko moštvo dosegel pet točk. Preostali slovenski predstavnik Aleksej Nikolić je z Bambergom prav tako zaključil evropsko zgodbo, a so Nemci že z uvrstitvijo v Top 16 presegli svoje načrte.