Eden od ukrajinskih delničarjev vipavskega Agroinda Sergij Kheilyk je s svojimi svetovalci prvič stopil pred zaposlene, ki že od ponedeljka opozorilno stavkajo. Na zboru delavcev jim je dejal, da prvič sliši, da imajo v hiši problem s plačami, direktor podjetja Dimitro Leščenko naj ga o tem ne bi obvestil.

Zaposleni to težko verjamejo. Letošnjih plač še niso videli, dolgujejo jim celo polovico plače za december. Na sodišče so zato vložili tudi predlog za stečaj. Vse jasneje postaja, da so poslovno okolje in pravice delavcev v Sloveniji za Ukrajince presenečenje, ki se mu le s težavo prilagajajo. Včeraj je zaokrožila tudi informacija, da naj bi zamenjali dozdajšnjega direktorja Leščenka in da naj bi se zamenjali lastniki, a podatkov ni bilo moč preveriti.

»Rešiti družbo, dokler je še živa«

Lastniki so na pogajanjih s stavkovnim odborom plačo obljubili čez štirinajst dni. Zaposleni se bodo do predloga opredelili danes na svetu delavcev. »Dokaj majhna možnost je, da bomo v to privolili,« pravi , predstavnik sveta delavcev. »Upamo, da bo sodišče čim prej spoznalo okoliščine in prisluhnilo predlogu za stečaj. To je za nas trenutno najboljša izmed slabih rešitev,« je povedal včeraj. Poudarja, da bi hitra odločitev za stečaj in nato prevzem zdravega jedra podjetja lahko ohranili 120-letno tradicijo vinarstva v dolini. »Podjetje je marca poslovalo pozitivno, kljub vsem težavam nismo izgubili nobene stranke, delati znamo. Prepričan sem, da ima podjetje še potencial, bo pa potrebno družbo rešiti takoj, dokler je še živa,« pravi Furlan. Iz lokalnega okolja naj bi že prihajale tudi pobude za najem oziroma prevzem družbe, ki je za dolino velikega pomena. Agroind je četrti največji proizvajalec vina v Sloveniji, 360 kmetov iz šestih občin je lani vanj oddalo 45 odstotkov vsega grozdja, ki je zraslo v njihovih vinogradih. Nanj je vezanih tudi večje število obrtnikov.