Člani podjetja Demis Group, novi ukrajinski lastniki Agroinda Vipava 1894, so včeraj prvič stopili pred javnost. »Ohranili bomo proizvodnjo vina, imamo načrte za obnovo vinogradov. Visokega dolga podjetja ni mogoče rešiti v nekaj tednih, za to bomo potrebovali kakšno leto,« je sporočil novi predsednik uprave Agroinda Dimitro Leščenko. Delničar in novi direktor Agroindove družbe Vipavski vinogradi Sergej Nikolajev Khejlik pa je napovedal povečanje proizvodnje žganih pijač (vodke, ruma, viskija, džina in konjaka), ki bodo poslej predstavljale polovico vipavske proizvodnje. Pod Agroindovo blagovno znamko naj bi žgane pijače prodajali predvsem kupcem iz Nemčije in Poljske. In zakaj so prišli v Vipavo? »Naša skupina se s prodajo vina ukvarja šest let, prodamo 15 milijonov steklenic na leto in imamo svojo tovarno v Gruziji. V Vipavi pa smo videli tradicijo, ki jo želimo podpreti in nadaljevati,« odgovarja Khejlik.

Dolg bodo pokrivali s prihodki

Ukrajinska družba Demis grup je skupaj s kletjo kupila tudi dolgove. Agroind ima trenutno 1,8 milijona evrov dolga do vipavskih kmetov, milijon evrov dolga do dobaviteljev, 200.000 evrov do zaposlenih in 50.000 evrov do finančne uprave. Poleg tega ima družba že dva tedna blokirane račune, kar je onemogočilo tudi izplačilo druge polovice novembrskih plač zaposlenim. »Delničarji so se odločili, da bodo dolg pokrivali iz tekočega poslovanja, torej iz prihodkov,« pravi Leščenko. Kako bodo povečali prihodke, ostaja neodgovorjeno vprašanje, saj strategijo še pripravljajo. Za ovratnik jim bodo zagotovo najbolj dihali vipavski kmetje, ki ta mesec niso dobili izplačanega obljubljenega prvega obroka za grozdje letnika 2015. Ukrajinci jim celotno poplačilo obljubljajo do 15. oktobra. Da so resni, nameravajo dokazati s pol milijona evrov visoko bančno garancijo, ki naj bi v Vipavo prispela do 10. marca. Ker bodo banke za garancijo šele zaprosili, med kmeti veje nekaj dvoma. »Zaupamo jim do 10. marca, takrat bo vse jasno,« pravi vinogradnik Aleš Krečič, obenem tudi član upravnega odbora Kmetijske zadruge Vipava. Vipavska klet mu skupaj dolguje okrog 75.000 evrov.

Odkupili bi štiri milijone ton grozdja

Vipavski kmetje so pričakovali, da bo novi lastnik povečal proizvodnjo žganih pijač, a so zadovoljni, da ohranja tudi vinarstvo. Letos naj bi od njih odkupil štiri milijone ton grozdja ali še enkrat toliko, kot so ga v klet prodali lani. V prihodnjih dveh letih naj bi odkupljene količine povečali celo na pet milijonov ton. »Če bodo plačila redna, bomo te količine v dolini lahko zagotavljali. Začela se bo tudi obnova vinogradov. Če pa plačil ne bo, se bodo kmetje obrnili drugam,« je jasen Aleš Kosovel, predsednik upravnega odbora KZ Vipava. Ukrajinske lastnike smo včeraj povprašali tudi o morebitnem stečaju, ki že dolgo visi nad Agroindom. Pravijo, da se ga zavedajo, a da bodo naredili vse, da ga preprečijo.