Cmoki v takšni ali drugačni obliki veljajo za najbolj razširjeno jed na svetu. Že tisočletja jih pripravljajo ljudstva z Daljnega vzhoda, naši sosedje Italijani so na tem področju znani mojstri, po državah srednje Evrope jih pripravljajo na številne načine.

Ena najmanjših oblik cmokov so njoki, italijanska specialiteta, ki ima pri nas sorodnike – krompirjeve svaljke. Čehi njokom pravijo dunajski cmočki, Slovaki iz krompirjevega testa kuhajo haluške, nekaj med cmočki in vlivanci, jed pa zabelijo z zorjenim skutastim sirom. Madžari kuhajo nokedle, ki so po imenu nekje med njoki in knedlji.

Kuhani ali pečeni

Njoke lahko seveda kupimo v trgovini, sveže ali zamrznjene, iz bele ali polnozrnate moke, slednji so še posebno okusni in med kuhanjem manj razpadejo. Z malo spretnosti si jih pripravimo doma, postopek je precej enostaven in ne zahteva veliko časa. Njoki so tradicionalna italijanska testenina, ki jo največkrat postrežejo kot predjed, tudi namesto juhe. Po stari navadi jih zabelijo s stopljenim maslom in žajbljem, imenitno pa se ujamejo z vsako drugačno omako, kakršno sicer postrežemo k drugim testeninam.

Poleg kuhanih poznamo tudi pečene njoke, ki jih lahko pripravimo v pečici ali v ponvi. Čeprav se zdi očitno, njoki niso izvirno italijanski. V rimskih časih, ko so legije osvajale tuje dežele, so jih prinesli z Bližnjega vzhoda, v zadnjih 2000 letih pa so jih razvijali po svoje, tako ima dandanes vsaka italijanska pokrajina svoj značilni način priprave. Predvsem na severu Italije je priljubljena njihova krušna različica, pripravljena podobno kot kruhovi cmoki. Krompir, dandanes glavna sestavina, je v njoke prišel precej pozno, saj ga pred odkritjem Amerike v Evropi nismo poznali, pred tem so jih pripravljali iz pšeničnega zdroba in jajc.

Njoki s teletino

Potrebujemo 350 g kuhanega pretlačenega krompirja, 180 g mehke moke. Za omako še 400 g telečjega stegna, 450 g paradižnika, 150 g bučk, 100 g korenčka, 150 g rdeče paprike, 80 g čebule, 75 g belega dela pora, 0,5 dl oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, morsko sol, sveže zmlet beli poper, zeliščno mešanico.

Krompir skuhamo, olupimo, pretlačimo in ohladimo. Skupaj z moko ga ugnetemo v gladko testo, pokrijemo s skledo in pustimo počivati pol ure. Spočito testo razdelimo na štiri dele, ki jih enega za drugim razvaljamo v svaljke. Iz svaljkov narežemo njoke velikosti češnje, vsakega zapeljemo po vilicah ali strgalniku s hrapavo površino, da naredimo vzorec za lažje oprijemanje omake. S palcem pritisnemo na sredo vsakega njoka, da naredimo manjšo vdolbinico. Meso narežemo na zrezke. Začinimo jih s soljo in poprom. Korenček ostrgamo in narežemo na palčke. Paradižnike v multipraktiku grobo sesekljamo. Bučko očistimo in narežemo na palčke. Papriko očistimo in narežemo na palčke. Por očistimo in narežemo na kolesca. V globlji ponvi segrejemo polovico olja, na katerem spečemo zrezke. Pristavimo slano vodo za kuhanje njokov. Pečene zrezke vzamemo iz ponve in shranimo na toplo. V ponev prilijemo preostalo olje, na katerem eno do dve minuti pražimo narezana korenček in čebulo. Dodamo narezano papriko. Med občasnim mešanjem pražimo dve do tri minute. Njoke položimo v slan krop, iz njega pa jih s penovko poberemo, ko priplavajo na površje. V ponev stresemo narezane bučke in por. Med občasnim mešanjem vse skupaj pražimo dve minuti, nato zelenjavo prelijemo z vinom. Popražimo, da vino izhlapi, potem pa primešamo paradižnik. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Počasi kuhamo pet minut, po potrebi prilijemo malo vode. Telečje zrezke narežemo na trakove. Kuhane njoke stresemo v ponev. Dodamo narezano meso in zeliščno mešanico. Dobro premešamo in skupaj s solato postrežemo kot glavno jed.