Terorizem ne pušča za seboj samo smrtnih žrtev in gmotne škode, ampak tudi dolgoročnejše posledice. Najočitnejša je strah. Strah pred novim napadom in novimi žrtvami. Posledično se spremeni obnašanje ljudi. Postanejo previdnejši in bolj sumničavi. Potencialno nevarnost vidijo tudi tam, kjer je ni. Kar se je nekoč zdelo samoumevno, potem ni več. Življenje se spremeni celo tistim, ki nočejo slediti paranoičnemu vzorcu, ampak jih z varnostnimi ukrepi v to prisili okolica.

Vrsto let je bila v Madridu navada, da se na dan tekme pred stadionom Santiago Bernabeu zbere več sto tisoč ljudi. Najglasneje je bilo ravno takrat, ko je gostovala Barcelona. Na ulicah okoli stadiona so se nagnetli številni navijači, ki vstopnic za tekmo sploh niso imeli, ampak so prišli zgolj zato, da so ob prihodu pozdravili kraljevo moštvo, ki se je z avtobusom pripeljalo iz hotela. Nato so odšli v bližnje lokale, kjer so si ogledali tekmo prek televizijskih zaslonov.

Danes bo marsikaj drugače. Okoli stadiona naj bi naredili varnosti obroč, kamor bodo lahko vstopili le lastniki vstopnic. Preden bodo dokončno zasedli svoje mesto na tribunah, bodo morali iti še skozi tri kontrolne točke. Situacija je tako resna, da naj bi pregledovali celo sendviče, ki jih bodo prodajali pred stadionom. Skupno bo za varnost skrbelo tisoč policistov in še 1400 varnostnikov, ki jih je najel Real Madrid kot organizator tekme. Če zraven prištejemo še vse gasilce in predstavnike civilne zaščite, bo za red in mir skupno skrbelo približno tri tisoč ljudi. V zgodovini Španije je bilo na športni prireditvi več varnostnikov zgolj na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992. A za primerjavo – nogometna tekma med Madridom in Barcelono bo trajala devetdeset minut, olimpijske igre pa so potekale šestnajst dni.

Če nova sezona ni spremenila razmerij moči med najboljšimi klubi, se novi obrisi rišejo pri nogometaših. Jasno je, da bo novo zlato žogo dobil Lionel Messi, toda v zadnjih tednih ni v ospredju ne Argentinec pri Barceloni ne njegov največji rival Cristiano Ronaldo pri Madridu. Kot najboljša strelca lige bosta el clasico začela Neymar (11 golov) in Luis Suarez (9 golov). Ronaldo jih ima osem, donedavno poškodovani Messi pa pet. Če je trenutno pri Barceloni glavna referenca Neymar, je to pri Realu James Rodriguez. Letošnja madridska igra se močno razlikuje, kadar je James igral in kadar ga ni bilo zaradi poškodbe. Pri Realu bolj kot Ronaldo letos izstopa tudi vratar Keylor Navas.

Vsi nogometaši pri Madridu in Barceloni niso zdravi, toda za el clasico bodo v ekipi. Tudi Sergio Ramos z načeto ramo in Messi s skoraj zdravim kolenom. Zdi se, da bo Ramos tekmo začel, Messi ne. Po eni od govoric naj bi se pri Barceloni bali, da bo Realova obramba namerno bolj ostra do Argentinca, ki potem zaradi strahu pred novo poškodbo ne bi brcal na vso moč. Ideja je, da bi igral zadnje pol ure.